Hooglandse kerk

De St. Pancraskerk, beter bekend als de Hooglandse kerk, was tijdens de bezetting gewoon in gebruik door de Nederlandse Hervormde kerk. In de zomermaanden werden er orgelconcerten gegeven door de de toen al fameuze organist Feike Asma, die echter in juli 1943 als organist in Den Haag ging werken. Zoals… verder lezen ».

Kooikapel

De Bethlehemkerk, beter bekend als de Kooikapel, werd in 1934 in gebruik genomen door de Nederlandse Hervormde Kerk. Vanwege de klokkenvordering werd op 16 maart 1943 een monumentale 17e eeuwse klok van de gieterij van Hemony weggehaald en afgevoerd. Die klok was in 1934 afgestaan door de Marekerk. Gelukkig is… verder lezen ».

Elisabethziekenhuis

In de meidagen van 1940 werden in het ziekenhuis meer dan 40 Duitse gewonde militairen opgenomen en een onbekend aantal Nederlandse militairen (www.mei1940.nl). Over het functioneren van het katholieke St. Elisabethziekenhuis gedurende de oorlogsjaren is niet zoveel bijzonders bekend. Wel over de rector van het ziekenhuis, F.A.M. Bernefeld . Hij… verder lezen ».

Petruskerk

De St. Petruskerk is gebouwd naar een ontwerp van de bekende architect A.J. Kropholler, in samenwerking met de Leidse architect H.A. van Oerle, en werd in maart 1936 geconsacreerd. Het was een nieuwe kerk in een buurt in ontwikkeling. Het hoofdportaal lag toen aan de Kamerlingh Onneslaan, die begin jaren… verder lezen ».