Sanders-Platz, Elvire

Gepubliceerd door Alphons Siebelt op

Sanders-Platz PlaquetteElvire Platz werd in 1891 in Keulen geboren. In 1918 trouwde zij in Leiden met de fabrikant Joseph Sanders, eigenaar van de zeepfabriek aan het Levendaal.  Waarschijnlijk is zij in verband daarmee overgegaan van het Jodendom naar het katholicisme. Mogelijk was zij al langer katholiek. Sanders, die in de jaren twintig in de Leidse gemeenteraad had gezeten voor de RK Staatspartij en enige tijd wethouder was geweest, overleed in 1939.
Op 25 juli 1942 werd in de katholieke kerken een Herderlijk Schrijven voorgelezen, waarin stelling werd genomen tegen de behandeling van de Joden. De deportaties waren toen net op gang gekomen. Uit wraak en ter waarschuwing werden begin augustus in heel Nederland een aantal katholiek gedoopte Joden opgehaald, onder wie Elvire Sanders-Platz. Een deel van deze groep werd snel gedeporteerd. Elvire werd op 9 augustus 1942 in Auschwitz vergast.
Elvire was de moeder van Anneke, die gehuwd was met Heinrich Neuwahl. Anneke en Heinrich, die een bedrijf hadden in Leiden, moesten in 1940 verhuizen naar Alphen aan den Rijn.
Op 20 oktober 2012 werd achterin de Petruskerk voor haar een kleine plaquette onthuld.

Elvira is in haar geboortestad niet vergeten. Het Aartsbisdom Keulen heeft een pagina op zijn website met een foto en biografie. Ongeveer op de plaats waar haar ouderlijke woning in de Moltkestrasse in Neustadt-Nord heeft gestaan is een Stolperstein gelegd. Met de tekst is wel wat vreemds mee aan de hand. Flucht Holland suggereert, dat zij naar Nederland is gevlucht, maar dat is niet juist. De foto van de Stolperstein is gemaakt door Geolina163 en te vinden op Wikipedia Commons.