Linoleum Lijmen Onderhoud

Gepubliceerd door Alphons Siebelt op

Het bedrijf Li-Lo (v/h Linoleum Lijmen Onderhoud), een bedrijf voor import en fabricage, was eigendom  de uit Duitsland afkomstige Heinz Neuwahl. Het bedrijfje werd opgericht begin 1936 en zal in 1940 niet groot zijn geweest. In juni 1937 brak er brand uit in het achterste gedeelte van het pand, waar het bedrijfje was gevestigd. Een pot harslijm dat op een gastoestel stond vatte vlam, maar de brand werd snel geblust.

Neuwahl was gehuwd met Anneke Sanders, dochter van Elvire Sanders-Platz en de in augustus 1939 overleden zeepfabrikant J.F.X Sanders van de zeepfabriek aan het Levendaal. Anneke door de betreffende verordening aangemerkt als joodse, omdat ze, hoewel ze een niet-joodse vader had, met een jood was gehuwd. Daardoor was ze ook stateloos geworden. Anneke was katholiek gedoopt en waarschijnlijk was dat ook het geval bij haar echtgenoot.

Aangezien in september 1940 de kuststreek verboden gebied werd voor stateloze niet-ariërs, moest het echtpaar Neuwahl verhuizen. Het kantoor werd verplaatst naar Alphen aan den Rijn. Het bedrijf kreeg op grond van Verordening 48/41 in april 1942 een Treuhänder.

Het echtpaar Neuwahl-Sanders leefde enige tijd ondergedoken bij Cor en Nel Kromhout. Toen zowel Anneke Neuwahl als Nel Kromhout in verwachting raakten, vertrokken ze naar een ander adres in Zoeterwoude. Ze overleefden de oorlog en zetten het bedrijf voort.
Anneke Neuwahl raakte na de oorlog zeer betrokken bij de plaatselijke maatschappelijke activiteiten in Zoeterwoude. Ze zat van 1953 tot en met 1965 in de gemeenteraad voor de KVP.

Bronnen:
Een artikeltje in het tijdschrift Suetan uit 1990, ondertekend door ‘R.’;
Interview met Cor en Nel Kromhout in het kader van het project Ook in Leiden.

tekst uitgebreid en aangepast op 28 februari 2022.