Stolpersteine voor Leidse slachtoffers

Tekst bijgewerkt op 16 juni 2022. Stolpersteine, in het Nederlands struikelstenen, is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Het zijn messing plaatjes, gemonteerd op een blokje beton van 10 x 10 centimeter, die in het trottoir worden gelegd vóór de woning (of zo dicht mogelijk daarbij) van een… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .
Matthijs Sepers stierf in Mauthausen

Sepers, Matthijs

De agent van politie Matthijs Sepers was waarschijnlijk betrokken bij het werk van de Raad van Verzet. Hij werd in 1944 gearresteerd en stierf in KZ Mauthausen…. verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .
Levenslicht - holocaust memorial day

Levenslicht

Levenslicht is een tijdelijk lichtmonument van Daan Roosengaarde ter herdenking van de slachtoffers van de Holocaust, dat in januari 2020 in Leiden, Leiderdorp en Oegstgeest te zien zal zijn…. verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Natuurwetenschappelijk Museum

Tijdens het bombardement op de stationsbuurt op 11 december 1944 viel een afgezwaaide (of slecht gemikte) bom op het oude Boerhaave laboratorium aan de Steenstraat. De zijmuur met halfronde uitbouw werd verwoest, waarbij vijf personen de dood vonden. Het gebouw had deel uitgemaakt van het complex van het Academisch Ziekenhuis,… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .
Bombardementen en beschietingen in Leiden

Bombardementen en beschietingen

Een kort overzicht van bombardementen en beschietingen, die tientallen slachtoffers maakten en veel schade veroorzaakten in en rond Leiden. Het bekendst zijn de bombardementen op 10 en 11 december 1944. Er was een directe link met het lanceren van V2’s. Alle namen van de slachtoffers staan op de site…. verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Plaquette Hooglandse Kerkgracht

Aan de gevel van het voormalige Heilige Geest- of Arme Wees- en Kinderhuis, dat tot 1961 in gebruik was als weeshuis, werd op 4 mei 1946 een gedenksteen onthuld op initiatief van buurtvereniging Om de St. Pancras. De reden voor het aanbrengen van deze steen is niet geheel duidelijk. Bij… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .