Levenslicht

Gepubliceerd door Alphons Siebelt op

Levenslicht - holocaust memorial dayLevenslicht is een tijdelijk lichtmonument ter herdenking van de slachtoffers van de Holocaust, dat in januari 2020 in meer dan 170 gemeenten te zien zal zijn. Op 27 januari 1945, nu 75 jaar geleden, werd het concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz door de Sovjets bevrijd. In 2005 werd 27 januari uitgeroepen tot Holocaust Memorial Day.  In Nederland is de herdenking altijd op de laatste zondag van januari.

Op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft de lichtkunstenaar Daan Roosengaarde een bijzonder tijdelijk monument gemaakt. Het bestaat uit 104 duizend lichtgevende herdenkingsstenen, gelijk aan het aantal vermoorde Joden, Sinti en Roma uit Nederland. Roosengaarde vond zijn inspiratie in de steentjes die bezoekers traditioneel op Joodse graven achterlaten. De stenen lichten op en doven uit als een hartslag of ademhaling. De stenen voor het kunstwerk komen uit Scandinavië en zijn met lichtgevende inkt geïmpregneerd. Bij het kunstwerk hoort een speciale lichtbron, waardoor de stenen licht gaan geven.

Start in Rotterdam
Op donderdag 16 januari is het monument met alle 104.000 stenen onthuld bij het monument Loods 24 aan de Stieltjesstraat in Rotterdam. Vanaf 22 januari zijn in ruim 170 gemeenten, van wie inwoners zijn vermoord, een aantal stenen te zien. De gemeenten Leiden, Leiderdorp en Oegstgeest hebben zich daarvoor aangemeld.

Leiden
De onthulling van het monument vindt plaats op maandag 27 januari 2020 omstreeks 20.00 bij het gemeentelijk oorlogsmonument naast Molen De Valk. Daar zal het enige tijd blijven staan. Op maandag 4 mei zal het monument deel uitmaken van de Dodenherdenking in de Pieterskerk. In de tussentijd zal het monument nog op enkele plaatsen in Leiden te zien zijn, maar nadere gegevens daarover zijn nog niet bekend. In Leiden werden ruim 200 inwoners slachtoffer van de Holocaust.

Leiderdorp
Op 27 januari zal het tijdelijke lichtmonument worden onthuld bij het oorlogsmonument op de begraafplaats in Leiderdorp . Voorafgaand aan de onthulling brengen basisschoolleerlingen licht naar de begraafplaats. Op de begraafplaats volgt een korte herdenking rond 19.45 uur waarbij de burgemeester het lichtmonument zal onthullen. Zie verder het Leiderdorps Weekblad. In Leiderdorp werden zes leden van de familie Van Hoorn-Italiaander gedeporteerd en vermoord, van wie vier in Auschwitz en twee in Sobibór.

Oegstgeest
Het programma voor de gemeente Oegstgeest is te vinden op de website van de gemeente.