mensen maken mee
Nieuwe Stolpersteine gelegd op 11 januari 2023
Op 11 januari 2023 werden voor zes adressen nieuwe Stolpersteine gelegd voor elf personen…. verder lezen ».
Op 11 januari 2023 werden voor zes adressen nieuwe Stolpersteine gelegd voor elf personen…. verder lezen ».
Het oorlogsmonument aan het Haagse Schouw werd op 26 april 1941 onthuld. Er vindt nog jaarlijks een herdenking plaats op 4 mei…. verder lezen ».
Op 15 juni 2022 werden door de Stichting Herdenking Jodenvervolging negen Stolpersteine gelegd op vijf adessen…. verder lezen ».
Deze kerk heet officieel de Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart en St. Josephkerk, maar wordt meestal eenvoudigweg de Josephkerk of de Herensingelkerk genoemd. De kerk werd gebouwd in de jaren 1924-1925. Zie verder een lemma op Wikipedia en andere websites. De kerk was de zetel van de deken van Leiden, sedert 1 januari 1930… verder lezen ».
In 1933 was Adriaan van der Neut (1901) hoofd geworden van de openbare lagere school A aan de Zuidsingel (er was ook een school B). In zijn vrije tijd waren hij en zijn echtgenote Francisca van der Wolk enthousiaste leden van de vereniging Koninginnedag. In de Hongerwinter was hij officier… verder lezen ».
Levenslicht is een tijdelijk lichtmonument van Daan Roosengaarde ter herdenking van de slachtoffers van de Holocaust, dat in januari 2020 in Leiden, Leiderdorp en Oegstgeest te zien zal zijn…. verder lezen ».
Op 17, 22 en 23 september 1945 vond een opvoering plaats van ‘Repos ailleurs. Aldegonde’s leven in toneeltrant verbeeld’ door het Leids Studenten Corps. Het was geschreven door Eduard Veterman en gaat over het leven van Filips van Marnix, heer van St. Aldegonde (1540) een van de bekende personen uit… verder lezen ».
Begin 1944 was er sprake van een toenemende “invasiekoorts”. Al vier jaar lang hoopte men elke zomer dat de Geallieerden zouden komen. Het was nu niet meer de vraag óf er een invasie plaats zou vinden, maar wáár dat zou gebeuren. De Nederlandse kust leek daarvoor heel geschikt, al werd… verder lezen ».