St. Josephkerk (dekenale kerk)

Deze kerk heet officieel de Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart en St. Josephkerk, maar wordt meestal eenvoudigweg de Josephkerk of de Herensingelkerk genoemd. De kerk werd gebouwd in de jaren 1924-1925. Zie verder een lemma op Wikipedia en andere websites.  De kerk was de zetel van de deken van Leiden, sedert 1 januari 1930… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Neut, Adriaan van der

In 1933 was Adriaan van der Neut (1901) hoofd geworden van de openbare lagere school A aan de Zuidsingel (er was ook een school B). In zijn vrije tijd waren hij en zijn echtgenote Francisca van der Wolk enthousiaste leden van de vereniging Koninginnedag. In de Hongerwinter was hij officier… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .
Levenslicht - holocaust memorial day

Levenslicht

Levenslicht is een tijdelijk lichtmonument van Daan Roosengaarde ter herdenking van de slachtoffers van de Holocaust, dat in januari 2020 in Leiden, Leiderdorp en Oegstgeest te zien zal zijn…. verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .
Repos ailleurs van Eduard Veterman

Eduard Veterman: Repos Ailleurs

Op 17, 22 en 23 september 1945 vond een opvoering plaats van ‘Repos ailleurs. Aldegonde’s leven in toneeltrant verbeeld’ door het Leids Studenten Corps. Het was geschreven door Eduard Veterman en gaat over het leven van Filips van Marnix, heer van St. Aldegonde (1540) een van de bekende personen uit… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Spoorwegstaking NS en “blauwe tram”

Begin 1944 was er sprake van een toenemende “invasiekoorts”. Al vier jaar lang hoopte men elke zomer dat de Geallieerden zouden komen. Het was nu niet meer de vraag óf er een invasie plaats zou vinden, maar wáár dat zou gebeuren. De Nederlandse kust leek daarvoor heel geschikt, al werd… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Dijk, Henk van

Henk van Dijk (1926) was in Amersfoort ondergedoken bij de gereformeerde emeritus-predikant Sjouke Rijper en zijn gezin. In hun huis vond op 16 november 1944 een inval plaats, waarbij onder meer wapens werden gevonden. De dominee, zijn gezin en Henk werden gearresteerd, waarna ze in Kamp Amersfoort werden opgesloten. Op… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .