Beest, Hendrik van (zwarte Frits)

Hendrik van Beest (1918) was afkomstig uit Utrecht. Hij was schipper geweest van een vaartuig van Rijkswaterstaat. Hoogstwaarschijnlijk kende niemand hem onder zijn eigen naam , want hij had in 1943 een compleet andere identiteit kunnen krijgen. Als Frits van der Klaauw, bijgenaamd zwarte Frits, werd hij de leider van… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Polanen, Nico van

Nico van Polanen (1908-1994) was een van die mensen die zich al in een vroeg stadium tegen de bezetter keerde door het verspreiden van illegale lectuur.  Het werd een zeer actieve groep, die voor veel onderduikers in Rijnsburg zorgde. In 1944 trad een aantal van deze mensen toe tot de… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Trompetter, Betsy

Medewerkster van de Landelijke Organisatie voor hulp aan onderduikers (LO) en de Landelijke Knokploegen (LKP). Haar naam komt voor op een lijst van namen van medewerkers van het district Leiden van de LO . Er is veel over haar bekend. Betsy Trompetter (1917-2003), afkomstig uit Hoogeveen, woonde in 1942 in… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Johannes en Marinus Post in Rijnsburg

Johannes en Marinus Post, twee bekende personen uit de Nederlandse illegaliteit, hebben vanaf eind 1943 korte tijd in Rijnsburg en Leiden verbleven. Hun namen zijn lichtelijk in de vergetelheid geraakt, maar gedurende lange tijd na de oorlog werd vooral Johannes gezien als een absolute held. Hij was de man geweest… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Egmond-van Kempen, Cor en C.J. van

Cor van Egmond (1904-1982) en zijn echtgenote C.J. van Egmond-van Kempen waren medewerkers van het district Leiden van de Landelijke Organisatie voor hulp aan onderduikers (LO). Hun namen komen voor op een lijst van namen van medewerkers van het district Leiden van de LO en op een lijst met illegale… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .
Roofoverval

Overval op de Rotterdamse Bank 1 februari 1944

Op 1 februari 1945 werd het filiaal van de Rotterdamse Bank overvallen door een gelegenheidscombinatie van illegalen, waaronder leden van de  de Landelijke Knokploegen (LKP) en van de Leidse afdeling van de Landelijke Organisatie voor hulp aan onderduikers (LO). Er werd 100.000 gulden buit gemaakt. De overval zorgde voor grote… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .