Massavoeding

Het Bureau Massavoeding had – kort gezegd – vanaf 1 oktober 1944 tot medio juli 1945 de gehele verantwoordelijkheid voor het functioneren van de gaarkeukens. Massavoeding was een onderafdeling van het Rijksbureau voor Voedselvoorziening in Oorlogstijd (RbVVO) met de Leidse graanhandelaar W. A. Kasteleijn als plaatselijk directeur. Per periode van… verder lezen ».

Gepubliceerd op Redactie 15/02/2018

Centrale keukens

Op 3 oktober 1944 werd het systeem van de gaarkeukens in gebruik genomen.  De organisatie kwam in handen van het Bureau Massavoeding gevestigd in de Breestraat op nummer 125. Er kwamen drie centrale keukens, waar voedsel werd bereid. Het voedsel werd na bereiding in gamellen naar de uitreikposten gebracht, meestal… verder lezen ».

Gepubliceerd op Redactie 15/02/2018

Conservenfabriek Vianda

Deze conservenfabriek werd in januari 1942 geopend in fabriekspanden aan de Langegracht en aan de achterzijde aan de 3e Binnenvestgracht. Eigenaar Jan Verhoef (1910-1978) werd in maart 1942 opgepakt door de Sipo/SD in verband met “Jodenhulp” belandde in het concentratiekamp Sachsenhausen. In augustus 1944 werd hij vrijgelaten. In de tussentijd… verder lezen ».

Gepubliceerd op Redactie 31/03/2016