Vinkestijn, Hendrik

Op 10 september 1944 was Hendrik Vinkestijn (1897) conducteur op een tram van de NZHTM toen de tram rond drie uur ’s middags bij Klinkenberg (Sassenheim) werd beschoten door een geallieerd toestel. Vinkesteijn en acht andere inzittenden kwamen om…. verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Barning, Willem

Op 10 september 1944 zat de pianohandelaar Willem Barning (1893) in de ‘blauwe tram’ van de NZHTM toen de tram rond drie uur ’s middags bij Klinkenberg (Sassenheim) werd beschoten door een geallieerd toestel. Barning raakte zwaar gewond en overleed de volgende dag…. verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Spoorwegstaking NS en “blauwe tram”

Begin 1944 was er sprake van een toenemende “invasiekoorts”. Al vier jaar lang hoopte men elke zomer dat de Geallieerden zouden komen. Het was nu niet meer de vraag óf er een invasie plaats zou vinden, maar wáár dat zou gebeuren. De Nederlandse kust leek daarvoor heel geschikt, al werd… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Hollinga, Andries

Andries Hollinga (1902-1978) was wagenvoerder bij de NZHTM (de ‘blauwe tram’). Voor de oorlog was hij naast zijn werk secretaris van de afdeling Leiden van de Nederlandse Vereniging voor spoor- en tramwegpersoneel. Deze vakbond was aangesloten bij het NVV. Verder was hij secretaris van de woningbouwcorporatie Ons Doel. Tijdens de… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Houffelaar, Ubel

Ubel Houffelaar was in 1938 secretaris van de Leidse Werklozen Damvereniging en in 1940 staat hij nog vermeld als kapper en woonde toen in de Kaiserstraat. Daarna werd hij hulpconducteur van de NZHTM. Hij werd op 27 september 1941 werd gearresteerd, nadat hij op de tram ruzie had gekregen met… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Lezwijn-Jong, Jacobus en Margaretha

Jacobus Lezwijn (1896) was conducteur bij de NZHTM, beter bekend als de “blauwe tram”. Op 5 augustus 1941 werd hij gearresteerd wegens communistische activiteiten. Lezwijn stierf in Dachau op 31 januari 1945. Zijn naam staat op Monument De Naald. Zijn dochter Hendrika kreeg later in de oorlog contact met de… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Larrewijn, Henk

Henk Larrewijn was werkzaam bij de NZHTM (de “blauwe tram”). Volgens Lex Bernard was hij in september 1944 betrokken bij het vervaardigen en verspreiden van een oproep tot staking onder het trampersoneel. Het grote probleem was, dat de de financiering van deze staking niet was geregeld zoals wel het geval… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .