gebouwen
Deutsches Haus (Den Burcht)
Hotel-café-restaurant Den Burcht was het Deutsches Haus, de thuisbasis van de Ortsgruppe Leiden van de NSDAP. Ook de WA van de NSB had er een lokaal. … verder lezen ».
Hotel-café-restaurant Den Burcht was het Deutsches Haus, de thuisbasis van de Ortsgruppe Leiden van de NSDAP. Ook de WA van de NSB had er een lokaal. … verder lezen ».
In 1925 startte de in 1874 in Duitsland (Oost-Pruisen) geboren Franz Prowaseck een metaalgieterij met zijn compagnon H.W. Stöxen. Vrij kort na de vestiging van hun bedrijf kregen Prowaseck en Stöxen een mooie order, het gieten van een beeld voor de Olympische spelen in Amsterdam (1928). In 1930 scheidden hun… verder lezen ».
Nadat de Ortsgruppe Leiden van de NSDAP gedurende anderhalf jaar bijeengekomen was in het Deutsches Heim (Den Burcht), werd in 1942 het pand Plantage 16 in gebruik genomen als Parteihaus…. verder lezen ».
Op de hoek van de Paulus Buysstraat en de Rijnsburgerweg was de Christelijke Kweekschool gevestigd. Het pand is begin jaren zeventig van de vorige eeuw gesloopt. In de zomer van 1941 werd de rijkssubsidie stopgezet, reden waarom de school moest sluiten. De opleiding verhuisde naar het gebouw van Mathesis Scientiarum… verder lezen ».
Salomon Mok (1902) werd in augustus 1938 voorzitter van de Raad van Arbeid in Leiden. De Raad van Arbeid was verantwoordelijk voor de uitvoering van diverse sociale verzekeringswetten. Mok was afkomstig uit Amsterdam en daar werkzaam geweest voor het NVV. Tevens was hij lid van de Amsterdamse gemeenteraad voor de… verder lezen ».
De familie Schnitzler-van Amerongen, drie kinderen, dook onder en overleefde de oorlog. Hartog (1900) en Leentje Schnitzler verbleven tot het einde van de oorlog bij Pieter en Maria van der Broek in Oegstgeest. Hun dochter bij de ouders van Maria, Edward en Zwana Velthuyzen. Bij hen in huis woonde ook… verder lezen ».
De inboedel van de woning van de ondergedoken familie Schnitzler-Van Amerongen Haarlemmerstraat 145A, werd op 7 januari 1943 onder toezicht van de rechercheur Willem de Groot door een verhuizer overgebracht naar de woning van de ondergedoken Joodse familie Meijer-Halberstadt ten behoeve van een familie uit Katwijk, die dit huis door… verder lezen ».