Schoolgebouw Noordeinde 1

Aan het Noordeinde op nummer 1 was de lagere school van de Eerste Leidsche Schoolvereniging gevestigd. Het schoolhoofd Harmen Douma werd op 4 januari 1944 in het kader van een Silbertanneactie vermoord als represaille voor de aanslag op de directeur van het Leidse arbeidsbureau een dag eerder. Ook de conrector… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Dubbeldeman, Joop

Joop Dubbeldeman (1917 – 1999) is een markante en niet geheel onomstreden persoon uit de Leidse illegaliteit. Hij is een van die mensen, die het nationaal-socialisme al heel vroeg metterdaad bestreden in woord en daad. Joop Dubbeldeman was huisschilder bij de socialistische woningbouwvereniging De Eendracht en was opgegroeid in een… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Silbertannemoorden 4 januari 1944

Op 3 januari 1944 werd een aanslag gepleegd op de directeur van het Arbeidsbureau. De volgende dag werd in de Ortskommandantur aan de Boerhaavelaan om 11 uur ‘s  morgens een beraad gehouden onder leiding van het hoofd van de Aussenstelle van de Sipo/SD uit Rotterdam, H. Wölk. Uiteindelijk werden in… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Aanslag op Diederix 3 januari 1944

In de vroege avond van 3 januari 1944 werd een aanslag gepleegd op de directeur van het Leidse arbeidsbureau, Gerard Diederix. De aanslag mislukte: Diederix raakte weliswaar zwaargewond, maar werd niet gedood. De aanslag werd gepleegd door drie leden van de Leidse Raad van Verzet (RVV). Ook al was er… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Douma, Harmen

Harmen Douma (1889) is een van de drie slachtoffers van de Silbertannemoorden als represaille voor de aanslag op de directeur van het Leidse arbeidsbureau op 3 januari 1944. Douma was hoofd van de Eerste Leidsche Schoolvereniging met een school aan het Noordeinde. De school was naar het Academiegebouw uitgeweken, omdat… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Flu, Hans

De huisarts Hans Flu (1912) werd op 4 januari 1944 vermoord in Oegstgeest bij de kruising tussen de Rijksstraatweg Den Haag – Amsterdam en de Endegeesterstraatweg (‘de witte palen’). Hij is één van de drie slachtoffers van de Silbertannemoorden als represaille voor de aanslag op de directeur van het Leidse… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Jong, Christiaan de

Christiaan de Jong (1893), leraar wiskunde en conrector van het Stedelijk Gymnasium is een van de drie slachtoffers van de Silbertannemoorden na de aanslag op de directeur van het Leids arbeidsbureau. Op 4 januari 1944 omstreeks 16.30 uur werd hij van huis opgehaald en overgebracht naar de Feldgendarmerie in de… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Stedelijk Gymnasium

Het Stedelijk Gymnasium was in 1938 van uit de Doezastraat naar een splinternieuwe gebouw in de Fruinlaan verhuisd. De omgeving was nog slechts gedeeltelijk bebouwd met woningen, zodat de school aan de rand van de bebouwing was gelegen. In de aula werden de vergaderingen van de gemeenteraad gehouden tot 1… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .