Het Nederlandsch Uitgeversbedrijf van wetenschappelijke uitgaven

Het Nederlandsch Uitgeversbedrijf van wetenschappelijke uitgaven was gevestigd aan de Rijnsburgerweg in hetzelfde pand als de Leidsche Onderwijsinstellingen. De directeur van de uitgeverij, I.J. Sloos uit Oegstgeest, was ook directeur van de Nederlandsche Wetenschappelijke Boekhandel NV, gevestigd in de Breestraat op nummer 52. Verboden boeken Het bedrijf werd in augustus… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

NV Electrische drukkerij Taconis

De NV Electrische drukkerij Taconis heeft, voor zover valt na te gaan, maar enkele jaren bestaan. Na 1934 is er niet meer over te vinden en de gebouwen aan de Maredijk werden in 1937 te koop gezet. Maar de onderwerpen van de twee door de Bezetter verboden publicaties spreken voor… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

NV Leidsche uitgeversmaatschappij

De NV Leidsche uitgeversmaatschappij was een kleine uitgeverij, die waarschijnlijk na het overlijden van directeur J. Tersteeg, die zelf ook publiceerde, in 1950 ter ziele is gegaan. Er zijn weinig uitgaven van deze uitgeverij bekend. In 1942 verscheen het Officieel stratenboekje der gemeente Leiden (en Oegstgeest), geschreven door K.W. Wijk,… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Verboden boeken

Vele duizenden boeken en tijdschriften zijn door de Bezetter verboden. Van sommige auteurs mocht helemaal niets meer worden gepubliceerd. De politie ging op onderzoek uit om de publicaties in beslag te nemen. Enkele Leidse auteurs en uitgeverijen zijn door een verbod getroffen…. verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Garnade, Samuel

De Oude en Nieuwe Boekhandel werd in het kader van de arisering door Omnia Treuhandgesellschaft m.b.H. onder beheer gesteld van en Liquidationstreuhänder. Het was dus de bedoeling deze boekhandel, die al twintig jaar in Leiden was gevestigd, op te heffen. Garnade verkocht vooral medische, natuurwetenschappelijke en kunstboeken alsook romans. Kennelijk… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .