NV Leidsche uitgeversmaatschappij

Gepubliceerd door Alphons Siebelt op

De NV Leidsche uitgeversmaatschappij was een kleine uitgeverij, die waarschijnlijk na het overlijden van directeur J. Tersteeg, die zelf ook publiceerde, in 1950 ter ziele is gegaan.

Er zijn weinig uitgaven van deze uitgeverij bekend. In 1942 verscheen het Officieel stratenboekje der gemeente Leiden (en Oegstgeest), geschreven door K.W. Wijk, inspecteur 1e klasse van de Leidse gemeentepolitie. Een plattegrond, een stratenlijst en een opsomming van musea en voornaamste bezienswaardigheden. Handig!

In mei 1943 werden alle boeken van Ola Alsen door de Bezetter verboden. Alsen (pseudoniem van Henriette Alsberg) was in de jaren 20 een bekende modejournaliste geweest in Berlijn. Ze schreef ook romans en andere boeken, die op een of andere manier met mode te maken hadden. Ze had Joodse ouders, liet zich in 1933 dopen, maar na de zelfmoord van haar broer emigreerde ze naar Groot-Brittannië. De Leidsche uitgeversmaatschappij had in 1939 een boek van haar uitgegeven met de titel Wat zie je er aardig uit. een handleiding voor de vrouw die prijs stelt op haar uiterlijk. Een beetje curieus is dat wel omdat het Duitse origineel Das Geheimnis der Schönheit al in 1920 was verschenen. Een modeboek van 19 jaar oud zal ook toen al wel een beetje ouderwets zijn geweest. Of was het een herziene versie van het origineel?