Het Nederlandsch Uitgeversbedrijf van wetenschappelijke uitgaven

Het Nederlandsch Uitgeversbedrijf van wetenschappelijke uitgaven was gevestigd aan de Rijnsburgerweg in hetzelfde pand als de Leidsche Onderwijsinstellingen. De directeur van de uitgeverij, I.J. Sloos uit Oegstgeest, was ook directeur van de Nederlandsche Wetenschappelijke Boekhandel NV, gevestigd in de Breestraat op nummer 52. Verboden boeken Het bedrijf werd in augustus… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

NV Electrische drukkerij Taconis

De NV Electrische drukkerij Taconis heeft, voor zover valt na te gaan, maar enkele jaren bestaan. Na 1934 is er niet meer over te vinden en de gebouwen aan de Maredijk werden in 1937 te koop gezet. Maar de onderwerpen van de twee door de Bezetter verboden publicaties spreken voor… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

NV Leidsche uitgeversmaatschappij

De NV Leidsche uitgeversmaatschappij was een kleine uitgeverij, die waarschijnlijk na het overlijden van directeur J. Tersteeg, die zelf ook publiceerde, in 1950 ter ziele is gegaan. Er zijn weinig uitgaven van deze uitgeverij bekend. In 1942 verscheen het Officieel stratenboekje der gemeente Leiden (en Oegstgeest), geschreven door K.W. Wijk,… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Verboden boeken

Vele duizenden boeken en tijdschriften zijn door de Bezetter verboden. Van sommige auteurs mocht helemaal niets meer worden gepubliceerd. De politie ging op onderzoek uit om de publicaties in beslag te nemen. Enkele Leidse auteurs en uitgeverijen zijn door een verbod getroffen…. verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Kerkmeester, Hendrik

In oktober 1939 kwam een zekere H.J. (Hendrik) aan de Rijn en Schiekade wonen. Hij was benoemd tot directeur van de Nederlandsche Nationaal-Socialistische Uitgeverij (NeNaSu) in de Kaiserstraat. NeNaSu was eigendom van Anton Mussert en produceerde¬† propagandamateriaal voor de NSB. Hij bleef niet zolang, want een jaar later vertrok hij… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

De Leidsche Courant

De NV De Leidsche Courantgaf niet alleen het gelijknamige rooms-katholieke dagblad uit, maar omvatte ook een handelsdrukkerij. De Leidsche Courant bleef verschijnen tot 1 februari 1944. Toen moest het blad fuseren met twee andere dagbladen tot het Zuidhollandsch Dagblad, dat hier werd gedrukt. Omdat het dagblad na 1 januari 1943… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Leman-van de Waal, Isidoor en Maria

Ies Leman (1892-1948) was directeur van de NV Algemeene Boek- en Handelsdrukkerij v/h Batteljee en Terpstra. Leman was voor de oorlog jarenlang voorzitter geweest van de Leidse afdeling van de Nederlandse Zionistenbond. Hij werd als Jood aan het begin van de bezetting ontslagen. Het echtpaar overleefde de oorlog en kwam… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Batteljee en Terpstra

De NV Algemeene Boek- en Handelsdrukkerij v/h Batteljee & Terpstra drukte het blad Nederland, maandblad voor het geestesleven in Nederland, Duitschland en elders. Dit nationalistische en conservatieve blad was voor de oorlog jarenlang onder een iets andere titel verschenen. Tijdens de bezetting schoof het blad vrij snel op in nationaalsocialistische… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .