Het Nederlandsch Uitgeversbedrijf van wetenschappelijke uitgaven

Het Nederlandsch Uitgeversbedrijf van wetenschappelijke uitgaven was gevestigd aan de Rijnsburgerweg in hetzelfde pand als de Leidsche Onderwijsinstellingen. De directeur van de uitgeverij, I.J. Sloos uit Oegstgeest, was ook directeur van de Nederlandsche Wetenschappelijke Boekhandel NV, gevestigd in de Breestraat op nummer 52. Verboden boeken Het bedrijf werd in augustus… verder lezen ».

NV Leidsche uitgeversmaatschappij

De NV Leidsche uitgeversmaatschappij was een kleine uitgeverij, die waarschijnlijk na het overlijden van directeur J. Tersteeg, die zelf ook publiceerde, in 1950 ter ziele is gegaan. Er zijn weinig uitgaven van deze uitgeverij bekend. In 1942 verscheen het Officieel stratenboekje der gemeente Leiden (en Oegstgeest), geschreven door K.W. Wijk,… verder lezen ».

Batteljee en Terpstra

De NV Algemeene Boek- en Handelsdrukkerij v/h Batteljee & Terpstra drukte het blad Nederland, maandblad voor het geestesleven in Nederland, Duitschland en elders. Dit nationalistische en conservatieve blad was voor de oorlog jarenlang onder een iets andere titel verschenen. Tijdens de bezetting schoof het blad vrij snel op in nationaalsocialistische… verder lezen ».