Joodse panden in de Verkaufsbücher

Onteigende en verkochte Joodse huizen

De bezetter beroofde de Joden stap voor stap van al hun eigendommen. Huizen werden onteigend en verkocht. Die verkoop is bijgehouden in de zogeheten Verkaufsbücher. Daarom weten we welke panden er in Leiden en Oegstgeest zijn verkocht, voor welk bedrag en wie de kopers waren…. verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Frank, Hendrika Jetta van

In het woongedeelte boven de stomerij Quicker dan Quick woonde Hendrika Jette van Frank. Ze was geboren in 1890 in Leiden en kwam uit een groot gezin. Begin jaren veertig waren haar boers en haar zus uit Leiden weggetrokken. Na een huwelijk van tien jaar was ze gescheiden van haar… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Holtkamp, N.W.

In juli 1942 werd N.W. Holtkamp benoemd tot opvolger van notaris A.D. Vijgh. Hij raakte betrokken bij de verkoop van Joodse huizen. Zijn naam komt een aantal malen voor in de Verkaufsbücher, waarin de transacties worden vermeld. Holtkamp zou tot 1968 notaris in Leiden blijven…. verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Caland, A.

Per 3 oktober 1941 werd notaris H.M. Markusse opgevolgd door notaris A. Caland, die behalve de praktijk ook het kantoor overnam. Caland kwam uit Doesburg, waar hij kandidaat-notaris was geweest. Net als Markusse en andere collegae leidde hij openbare verkoping van onroerende zaken (goederen) in het Notarishuis aan de Hogewoerd…. verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Meijer-Wolf, familie Jozef en Grietje

Veehandelaar Jozef Meijer (1890-1967), zijn vrouw Grietje Meijer-Wolf (1900) en hun twee zonen doken in de zomer van 1942 onder. Jozef Meijer verloor in oktober 1942 zijn vals persoonsbewijs, dat op naam stond van Pieter Schlagwein, die woonde aan de Uiterste Gracht. Bij hen in huis woonde Leentje Slier (1926)… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Algemeen Nederlandsch Beheer van Onroerende Goederen (ANBO)

In augustus 1941 moest de Joodse bevolking in Nederland haar grondbezit, inclusief alle aan de grond gerelateerde rechten aanmelden bij de Niederländische Grundstückverwaltung (NGV).  Het ging niet alleen om eigendom, maar ook om het recht van erfpacht, van opstal en rechten zoals verhuur en hypotheek. De NGV liet het feitelijke… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .
Joodse panden in de Verkaufsbücher

Leeuwin-de Win, Aron en Margareta

Het echtpaar Aron (1899-1968) en Margareta Leeuwin-de Win (1896-1990) dreef een bedden- en meubelzaak met een eigen meubelmakerij en timmerfabriek. De winkel was al sinds 1922 in Leiden gevestigd en maakte deel uit van een Amsterdams familiebedrijf met tal van vestigingen in Nederland. Beiden zijn ondergedoken en hebben de oorlog… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Abrahams-Cahen-de Vries, familie

Jeanette Cahen-de Vries (1889) was weduwe van haar eerste man en gescheiden van haar tweede, niet-Joodse echtgenoot. Zij en haar twee zonen Hans en Jonas werden op 2 augustus 1942 opgepakt en naar Westerbork overgebracht. Aangezien Jeanette rooms-katholiek was, is het zeer aannemelijk dat ze zijn opgepakt tijdens de landelijke… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .