Boer-Kroes, Pieter en Johanna de

Na zijn studie theologie aan de Leidse universiteit was Pieter Arie Hendrik de Boer (1907) hervormd predikant te Berkenwoude geworden, maar al in 1938 verruilde hij dat ambt voor het professoraat exegese Oude Testament en geschiedenis van de Israëlitische godsdienst en letteren aan diezelfde universiteit. Naast zijn academische werkzaamheden was… verder lezen ».

Gepubliceerd op Redactie 31/01/2020

Pitlo, Adriaan

Adriaan Pitlo (1905-1954) was tijdens de bezetting technisch ambtenaar van de Gemeentelijke Reinigings- en Ontsmettingsdienst. Aangezien hij na de bevrijding korte tijd lid was van de Vertrouwensraad der Leidse illegaliteit, moet hij illegaal actief zijn geweest, maar daarover is weinig bekend. Wel wordt hij op een lijst met illegale werkers… verder lezen ».

Gepubliceerd op Redactie 24/09/2018

Schilp, Arthur

Arthur Schilp (1924) groeide op in een protestants-christelijk en Oranjegezind gezin. Zijn vader was Hendrik Schilp, directeur van de Christelijke Kweekschool. Na het behalen van zijn eindexamen ging hij in 1942 medicijnen studeren in Amsterdam. Op een tot nu toe onbekende manier raakte hij betrokken bij het vervalsen van papieren…. verder lezen ».

Gepubliceerd op Redactie 17/08/2018

Rijck van der Gracht, Bertha de

Tijdens een avond pianospelen werd de studente kunstgeschiedenis Bertha de Rijck van der Gracht (1919-2009) gevraagd door een kennis, de Wassenaarse bankierszoon René van de Rivière, om mee te werken aan een illegale organisatie. René was bevriend met Emilie, de jongere zus van Bertha. Bertha werd onderzoeker/uitbetaalster van het Leidse… verder lezen ».

Gepubliceerd op Redactie 08/01/2018