Roofoverval

Dedem, Wicher Oncko baron van

Wicher baron van Dedem (1916-2002) studeerde rechten aan de Leidse universiteit. Na de sluiting van de universiteit schreef hij zich in aan de universiteit in Groningen en behaalde daar in juli 1942 zijn meestertitel. Al die tijd was hij wel in Leiden blijven wonen. Via Marcel Keezer kwam hij in… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Annakliniek

De Annakliniek (gesloten in 1977 en daarna afgebroken) was een kliniek gespecialiseerd in orthopedie. In de meidagen van 1940 werden er enkele Duitse gewonde militairen binnengebracht en mogelijk ook een aantal Nederlandse. Op het terrein woonde de tuinman Toon van der Nagel. In 1944 en 1945 was hij lid van… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Strien-Engelchor, Martin en Cornelia van

Het echtpaar Martin en Cornelia van Strien-Engelchor was eigenaar van een kledingwinkel in Oegstgeest. Ze kregen contact met Theo en Sara Talboo-Lafeber en stelden hun huis beschikbaar voor de opslag van diverse spullen, waaronder wapens. Martin (1911-1986) en Cornelia (1913-2002) werden ook lid van de Binnenlandse Strijdkrachten in de groep… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Bos, Lies

In de zomer van 1943 kwam een meisje bij Arie en Nel de Koning-Rietveld in huis. Volgens haar (valse) persoonsbewijs heette ze Elisabeth Bos, maar haar eigen naam was Shava Bornstein, een Joodse die in 1922 geboren was in Polen, maar woonachtig in Amsterdam. Haar ouders (waarschijnlijk genaamd Bornsztein) waren… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Nagel-van Varick, Toon en Mijntje van der

Toon (1911-?) en Mijntje (1912-?) van der Nagel-van Varick woonden in een dienstwoning op het terrein van de Annaklinek. Toon was namelijk tuinman van de kliniek. Het boek Oegstgeest in bange dagen noemt hem als lid van de groep rond zwarte Frits (Henk van Beest alias Frits van de Klaauw),… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Beest, Hendrik van (zwarte Frits)

Hendrik van Beest (1918) was afkomstig uit Utrecht. Hij was schipper geweest van een vaartuig van Rijkswaterstaat. Hoogstwaarschijnlijk kende niemand hem onder zijn eigen naam , want hij had in 1943 een compleet andere identiteit kunnen krijgen. Als Frits van der Klaauw, bijgenaamd zwarte Frits, werd hij de leider van… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Kampenhout-Barnhoorn, Reinier en Jobje van

Reinier van Kampenhout (1907) was werkzaam als bouwvakarbeider en als kleine aannemer. Hij was in 1939 gekozen als lid van de gemeenteraad van Oegstgeest voor de SDAP en bezette de enige zetel van die partij. Over zijn illegale activiteiten is niet zoveel bekend, maar Van Kampenhout raakte nauw betrokken bij… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Keezer, Marcel

Marcel Keezer (1903-1993) woonde vóór de oorlog in Den Haag. In de zomer van 1942 besloot hij in verband met de in gang gezette deportaties van Joden onder te duiken. Op 17 augustus 1942 kwam hij in huis bij de pottenbakker Meindert Zaalberg in Leiderdorp, waar hij zich bezig hield… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .