Wekker, Willem de

Gepubliceerd door Alphons Siebelt op

Willem de Wekker (1890) was een zeer actief lid van de Leidse Wandelsportvereniging. In het dagelijks leven was hij schilder bij de Noord-Zuid-Hollandse Tramwegmaatschappij. In de oorlogsjaren werd de wandelsport beperkt in dd deelname aan wandelevenementen, omdat en niet meer in groepsverband mocht deelnemen. Zolang er wandeltochten werden georganiseerd was het alleen nog mogelijk zich individueel in te schrijven.

Voor de fanatiek wandelaar waren er uiteraard mogelijkheden genoeg om er zelfstandig op uit te gaan, al miste men dan wel de gezelligheid van de groep. Willem de Wekker nam in 1942 deel aan een zogeheten stempeltocht van de VVV. Aan de hand van een boekje dat men bij de VVV kon kopen kon men vele tientallen bezienswaardigheden bezoeken in Zuid-Holland. Bij elke deelnemende locatie kon men dan het boekje laten zien om er een stempeltje in te laten zetten. Voor zijn deelname kreeg hij een zilveren medaille uitgereikt, omdat hij van de Leidse wandelaars de meeste stempels had verzameld. Omdat hij al eerder een eerste prijs had gekregen kreeg hij nu ook nog als extraatje een mooie litho in een lijst.

Dat De Wekker, een hartstochtelijk wandelaar was blijkt wel uit een bericht in het Leidsch Dagblad uit 1965 ter gelegenheid van zijn 50-jarig huwelijk. In zijn kleine woning had hij een enorme prijzenkast. Bovendien, hoe zorgvuldig kan men zijn, had hij al zijn gewandelde tochten bijgehouden op een meterslange rol papier. Tot aan zijn 65e jaar had hij maar liefst 11.452 km gelopen. Willem de Wekker overleed in 1976 een dag voor zijn 86e verjaardag.