Bangert, Phil

Gepubliceerd door Alphons Siebelt op

In juni 1940 had Phil Bangert zijn diploma HBS-B gehaald aan de Christelijke HBS aan de Kagerstraat. Zijn ouders en een broer of zus woonden in Nederlands-Indië, waar Phil ook in 1916 was geboren. Eind november 1940 verhuisde hij van Oegstgeest naar Leiden. Vermoedelijk volgde hij een studie of opleiding in Leiden of omgeving. Er is weinig over hem bekend tot in 1944. Dan blijkt hij volgens Oegstgeest in bange dagen deel uit te maken van de groep rond zwarte Frits.

De Leidse ambtenaar Cor van Wijk schrijft in zijn verslag over het uitreiken van valse persoonsbewijzen dat Phil van hem een vals PB heeft gekregen. Volgens Van Wijk kwam Bangert vaak op het adres Morssingel 10 bij mej. Bakker en een zekere Jan Willem Kramer, de schuilnaam van een tot nog toe onbekende persoon. In de zomer van 1944 deed de Leidse Landwacht een inval en arresteerde het drietal, dat werd overgeleverd aan de Sipo/SD. Ze belandden op 28 augustus in de beruchte cellen van het Rotterdamse hoofdkwartier Haagsche Veer. Na Dolle Dinsdag werden ze op 11 september vrijgelaten omdat hun dossiers zoek waren geraakt of vernietigd.

Volgens het kaartsysteem van de Rotterdamse politie woonden mej. Bakker en Kramer op nummer 10 en Bangert op nummer 11. Op nummer 11 woonden eerder Gerhard Coutinho en Paul Renardel de Lavalette. Dat kan ook gewoon toeval zijn geweest.

Bangert was op de HBS een klasgenoot van Arthur Schilp. Bangerts vader, ook Philip geheten, was in 1916 in Leiden gepromoveerd. Hij stierf in 1945 in gevangenschap in Nederlands-Indië.

Artikel bijgewerkt op 28 mei 2020.