Horst, Henk van der

Gepubliceerd door Alphons Siebelt op

Kerkelijk ontvanger van de Nederlandse Hervormde Kerk, dat was het beroep van Henk van der Horst (1908). In 1942 begon hij met Wim Gunning en een zekere Aad met het verzorgen van ondergedoken Joden. Het groepje stond eenvoudigweg bekend onder de naam Henk-Wim-Aad. Het bleef tot het einde van de bezetting een zelfstandige groep, maar er waren nauwe banden met de Leidse afdeling van het Nationaal Steunfonds, naar men mag aannemen vanwege de financiën.

Eind 1944 ontstonden er forse spannen met de Leidse afdeling van de Landelijke Organisatie voor onderduikers, de LO. Van der Horst en Chris Opdam (die ook goed bekend was bij de LO en de groep van Lex Bernard werden er van verdacht de administratie over de onderduikers van de LO te hebben gestolen. Het motief zou zijn geweest, dat er grote bezwaren bestonden tegen het gedetailleerd bijhouden van dat soort risicovolle papieren. Of deze verdenking nu terecht was of niet, het tekende de aanwezige achterdocht en spanningen tussen illegale groeperingen.

Behalve dat Van der Horst betrokken was bij het onderduikwerk, werd hij ook nog Intendant van de Binnenlandse Strijdkrachten, district Leiden. De Intendance was verantwoordelijk voor de bevoorrading van de troepen en het aanleggen van voorraden en reserves. Ook had hij een leidinggevende rol in de Voedselorganisatie Leiden (VOL). Zijn broer Abraham was intendant voor de plaats Leiden.

Schuilnamen van Van der Horst waren Drost en Van der Lam.

Zijn naam komt voor in tal van bronnen, onder meer op een lijst met illegale werkers. Van der Horst werd geïnterviewd voor het project Ook in Leiden.