Kromhout-de Mooij, Gerrit en Anna

Gepubliceerd door Alphons Siebelt op

De familie van Gerrit en Anna Kromhout-de Mooij begon in 1942 met het verzorgen van Joodse onderduikers. Regelmatig waren er Joodse onderduikers in huis. De groentewinkel vormde vanaf eind 1942 tot aan het einde van de oorlog een belangrijke ontmoetingsplaats voor de Leidse afdeling van de Landelijke Organisatie voor hulp aan onderduikers (LO). Hun zonen Cor(nelis), Hendrik ,Jan en hun dochter G. waren zeer actief voor de LO. Cor en Hendrik hadden zelf ook Joodse onderduikers in huis.

Op 25 februari 1944 werden bij een huiszoeking vader en zoon Marinus (1924-1996) opgepakt; een Joodse onderduiker kon ternauwernood ontsnappen. Marinus behoorde tot de jaarklasse 1924 en was hoogstwaarschijnlijk ondergedoken voor de arbeidsinzet. Hij belandde begin juni 1944 in Kamp Vught om twee maanden later naar een buitencommando in Venlo te worden gestuurd. Hij overleefde de oorlog als dwangarbeider.

De naam van Anna Kromhout-de Mooy komt voor op een lijst van namen van medewerkers van het district Leiden van de Landelijke Organisatie voor hulp aan onderduikers. Gerrit overleed in 1946 en Anna in 1973.

Tekst aangevuld op 4 januari 2022.