Leids oorlogsslachtoffer krijgt gezicht

Gepubliceerd door Alphons Siebelt op

Op 23 juni 2019 zal in Kamp Amersfoort worden stilgestaan bij het overlijden van Louis Neuteboom 75 jaar geleden. De herdenking vindt plaats tijdens een publieksrondleiding over het kampterrein onder leiding van een ervaren gids. Zie de website van Kamp Amersfoort voor de aanvangstijd en de kosten.

De 21-jarige Leidenaar Louis Neuteboom overleed in Kamp Amersfoort op 25 juni 1944. Tot voor kort was er weinig over Louis bekend. Een vrijwilliger van het huidige Herinneringscentrum, gevestigd op de locatie waar het kamp eens was, ging op onderzoek uit omdat hij van plan was om Louis te herdenken tijdens een rondleiding. Er bleek nog een direct familielid te zijn die iets over Louis kon vertellen, maar veel was het niet. Wat we nu over Louis Neuteboom weten wordt vermeld op de website Leiden4045.nl. Omdat er nog een pasfoto bleek te bestaan heeft Louis nu eindelijk ook een gezicht gekregen.

In het Polizeiliches Durchgangslager Amersfoort (de officiële naam van het kamp) hebben ongeveer 37.000 overwegend Nederlandse mannen gevangen gezeten. Het kamp stond onder direct bevel van de SS en de levensomstandigheden waren er beroerd. Ongeveer 650 mensen zijn er overleden, onder wie 101 Russische krijgsgevangenen. Naar schatting zijn ruim meer dan 100 Leidse mannen een tijd in het kamp opgesloten geweest. Over hun verdere lot is weinig bekend.

Leiden4045.nl zou graag meer te weten willen komen over Leidenaren in Kamp Amersfoort.

Afbeelding via Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort.