Nieuw Malthusiaanse Bond
De Nieuw Malthusiaanse Bond, opgericht in 1881, propageerde geboortebeperking om de dreigende overbevolking van de aarde tegen te gaan. De bond steunde consultatiebureaus waar adviezen werden gegeven over geboortebeperking en gezinsplanning. Er waren ook voorbehoedsmiddelen te koop. Het Leidse consultatiebureau werd geƫxploiteerd door de Stichting ten Algemeene Nutte tot het exploiteeren van Consultatiebureaux voor geslachtskunde. Deze stichting exploiteerde een groot aantal consultatiebureaus in Nederland. Al in juni 1940 had het bondsbestuur besloten de bond op te heffen, maar het is mogelijk dat het Leidse consultatiebureau nog enige maanden doorging met zijn activiteiten.
In november 1940 werden al deze neomalthusiaanse organisaties door de Bezetter ontbonden. Eind maart 1941 kreeg de Leidse politie opdracht de bezittingen van de stichting in beslag te nemen. Dat gebeurde op 7 april 1941 door rechercheur Gerrit Poortman ten huize van de penningmeester van de stichting. Dat waren reis- en gewone irrigatoren, tubes pasta, maandverband, droogrekjes voor condooms, condooms, vrouwenringen en nog zo wat spullen die met geboortebeperking te maken hadden. Ook werd de aanwezige kantoorinventaris en de bibliotheek van 53 boeken in beslag genomen. Liquide middelen waren niet meer aanwezig, die waren aan het hoofdbureau van de stichting opgestuurd.
De in beslag genomen goederen werden verstuurd naar een door de liquidateur M.H.H. Franssen in Den Haag genoemd adres.
Het verdwijnen van de Nieuw Malthusiaanse Bond en de consultatiebureaus was een van de nieuwe ontwikkelingen die bij de kerken op veel bijval konden rekenen. Geboortebeperking werd gezien als handelen in strijd met Gods wetten en een ondermijning van het gezonde gezinsleven.
Na de oorlog werd een nieuwe organisatie opgericht, de Nederlandse Vereniging voor Seksuele Hervorming.
NB: Het adres was destijds Lammenschansweg 67. Hier woonde ook de secretaris van de Leidse Harley Davidsonclub. Vermoedelijk verhuisde deze persoon in het voorjaar van 1941.
Tekst bijgewerkt op 21 januari 2021.