St. Josephsgezellenvereniging (Kolping)

De interparochiële St. Josephsgezellenvereniging was een landelijke rooms-katholieke standsorganisatie bestemd voor jonge arbeiders. De St. Josephsgezellenvereniging staat ook wel bekend als ‘Kolping’s zonen’, naar de oprichter, de Duitse priester Adolph Kolping (1813-1865). Het Kolpingwerk is in Duitsland nog steeds levend, maar in Nederland na de oorlog vrijwel uitgestorven. In het… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Door Vriendschap Verenigd

Het zal veel leden hebben verbaasd dat de accordeonvereniging Door Vriendschap Verbonden (DVV) in september 1943 bericht kreeg van de commissaris voor de niet-commerciële stichtingen en verenigingen dat de club per direct was ontbonden. Vanaf 1941 waren het vooral stichtingen en verenigingen geweest die iets met politiek, godsdienst of levensbeschouwing… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Kerk en Vrede

In 1924 werd de Christen-antimilitaristische vereniging Kerk en Vrede opgericht. De Leidse hoorleraar Gerrit Jan Heering was de stuwende kracht en was van 1924 tot 1935 en vanaf 1939 landelijk voorzitter. Daarom wordt voor Kerk en Vrede hier verwezen naar een apart artikel over Heering op deze website. Voorzitter van… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Riedel, Joachim

Joachim Riedel (1885-1978) was directeur van de R.H.W. mineraalwater- en limonadefabriek aan de Rembrandtstraat, die in 1879 was opgericht door zijn vader. Kerk en Vrede; Woodbrokers Barchem In zijn vrije tijd was hij nauw berokken bij de Vrijzinnig Christelijke Federatie en bij de plaatselijke afdeling van de Christen-antimilitaristische vereniging Kerk… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Eenheid door democratie

Eenheid door Democratie was een beweging die zich vanaf 1935 te weer stelde tegen zowel het nationaalsocialisme als het communisme. De organisatie gaf een gelijknamig tijdschrift uit. Er was een Leidse afdeling met als bestuur Cornelis Lou, voorzitter, Hannes van Heusden, secretaris en K. Simon Thomas, penningmeester. Veel activiteiten lijken… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .
Vrouwen Vredesgang

Vrouwen Vredesgang

Vanaf 1934 werd jaarlijks een Vrouwen Vredesgang gehouden in een van de grote steden. Het was een stille tocht op Volkenbondsdag die de vredesgedachte moest uitdragen. In Leiden was er een comité die de deelname organiseerde…. verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Nationaal Front (Zwart Front)

Leiden kende vóór de oorlog een kleine groep aanhangers van het Zwart Front van Arnold Meijer. Het was een kleine club, die meer gericht was op het fascistische Italië van Mussolini dan op het nationaalsocialistische Duitsland. In de eerste jaren na de oprichting in 1934 trok de beweging mensen aan… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Spiritistisch Genootschap

Op 20 maart 1941 werd de stichting Spiritistisch Genootschap, opgericht in 1934, ontbonden op last van het Commissariaat voor de niet-commerciële verenigingen en stichtingen. De volgende dag legde de Leidse politie bij de penningmeester van het Genootschap mw. W.F. Monné-Rutèl beslag op een aantal bezittingen van het Genootschap zoals briefpapier,… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .