Bijzondere Vrijwillige Landstorm

De Bijzondere Vrijwillige Landstorm

De Bijzondere Vrijwillige Landstorm was een organisatie voor militairen, die door de Bezetter werd ontbonden. Tijdens de Bezetting werd er aan een organisatie gewerkt, maar de manschappen kregen geen opdrachten. De Binnenlandse Strijdkrachten had de BVL niet nodig…. verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

De Vereniging voor Nationale Veiligheid

“Het doel van de Vereniging voor Nationale Veiligheid is de ontwikkeling der nationale krachten die dienstbaar gemaakt kunnen worden aan de verhoging der nationale en in verband daarmede der internationale veiligheid. Zij beoogt een geest van weerbaarheid vaardig te doen worden en de militaire weerkracht te verhogen”, aldus de tekst… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

St. Josephsgezellenvereniging (Kolping)

De interparochiĆ«le St. Josephsgezellenvereniging was een landelijke rooms-katholieke standsorganisatie bestemd voor jonge arbeiders. De St. Josephsgezellenvereniging staat ook wel bekend als ‘Kolping’s zonen’, naar de oprichter, de Duitse priester Adolph Kolping (1813-1865). Het Kolpingwerk is in Duitsland nog steeds levend, maar in Nederland na de oorlog vrijwel uitgestorven. In het… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Door Vriendschap Verenigd

Het zal veel leden hebben verbaasd dat de accordeonvereniging Door Vriendschap Verbonden (DVV) in september 1943 bericht kreeg van de commissaris voor de niet-commerciĆ«le stichtingen en verenigingen dat de club per direct was ontbonden. Vanaf 1941 waren het vooral stichtingen en verenigingen geweest die iets met politiek, godsdienst of levensbeschouwing… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Kerk en Vrede

In 1924 werd de Christen-antimilitaristische vereniging Kerk en Vrede opgericht. De Leidse hoorleraar Gerrit Jan Heering was de stuwende kracht en was van 1924 tot 1935 en vanaf 1939 landelijk voorzitter. Daarom wordt voor Kerk en Vrede hier verwezen naar een apart artikel over Heering op deze website. Voorzitter van… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Riedel, Joachim

Joachim Riedel (1885-1978) was directeur van de R.H.W. mineraalwater- en limonadefabriek aan de Rembrandtstraat, die in 1879 was opgericht door zijn vader. Kerk en Vrede; Woodbrokers Barchem In zijn vrije tijd was hij nauw berokken bij de Vrijzinnig Christelijke Federatie en bij de plaatselijke afdeling van de Christen-antimilitaristische vereniging Kerk… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Eenheid door democratie

Eenheid door Democratie was een beweging die zich vanaf 1935 te weer stelde tegen zowel het nationaalsocialisme als het communisme. De organisatie gaf een gelijknamig tijdschrift uit. Er was een Leidse afdeling met als bestuur Cornelis Lou, voorzitter, Hannes van Heusden, secretaris en K. Simon Thomas, penningmeester. Veel activiteiten lijken… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .