Riedel, Joachim

Gepubliceerd door Alphons Siebelt op

Joachim Riedel (1885-1978) was directeur van de R.H.W. mineraalwater- en limonadefabriek aan de Rembrandtstraat, die in 1879 was opgericht door zijn vader.

Kerk en Vrede; Woodbrokers Barchem
In zijn vrije tijd was hij nauw berokken bij de Vrijzinnig Christelijke Federatie en bij de plaatselijke afdeling van de Christen-antimilitaristische vereniging Kerk en Vrede. Plaatsgenoot professor G.J. Heering was oprichter en landelijk voorzitter en in 1940 was H.J. Mispelblom Beyer voorzitter van de plaatselijke afdeling. Riedel was in 1927 waarnemend voorzitter van de plaatselijke afdeling en van 1929 tot 1938 penningmeester. Ook was hij penningmeester van de plaatselijke afdeling van de vereniging Woodbrokers Barchem. Deze vereniging van vrijzinnig-protestanten organiseerde in het Woodbrokershuis in Barchem (Gd.) bijeenkomsten, waar deelnemers van alle gezindten met elkaar in contact konden komen en in gesprek met elkaar konden gaan. Een stuwende kracht achter de vereniging was de predikant J.J. Buskes jr. die aan de wieg stond van wat na de Bevrijding de ‘doorbraak’ werd genoemd.

Politiek
In 1939 werd Riedel gekozen in de Leidse gemeenteraad voor de Vrijzinnige Democratische Bond. Zowel de VDB als Kerk en Vrede werden door de Bezetter verboden. Riedel was duidelijk een voorstander van de doorbraakgedachte. Na de oorlog was hij enige tijd lid van de Noodgemeenteraad voor Nederlandse Volks Beweging en werd in 1946 wethouder van de nieuw gekozen gemeenteraad voor de Partij van de Arbeid.

Na de oorlog zou Riedel uitgroeien tot een landelijk bekend merk van o.a. vruchtensappen.