Brief aan Schwebel

Bezorgde NSB’er verklapt geheim

De Leidse textielfabrikant Arie Krantz werd na de oorlog onder meer beschuldigd van verraad. Hij zou illegale bijeenkomsten van studenten bij de Joodse bakker Weijl persoonlijk aan de Beauftragte Schwebel hebben gemeld…. verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Riedel, Joachim

Joachim Riedel (1885-1978) was directeur van de R.H.W. mineraalwater- en limonadefabriek aan de Rembrandtstraat, die in 1879 was opgericht door zijn vader. Kerk en Vrede; Woodbrokers Barchem In zijn vrije tijd was hij nauw berokken bij de Vrijzinnig Christelijke Federatie en bij de plaatselijke afdeling van de Christen-antimilitaristische vereniging Kerk… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Gersmann-Blumenthal, Heinrich en Käthe

Heinrich en Käthe Gersmann-Blumenthal vluchtten eind 1937 uit Halberstadt (D) naar Nederland. Ze woonden in Den Haag en vanaf juli 1939 in Leiden aan de Lorentzkade. Hun zoon Hans Rudolph (Rolf), geboren in 1924, woonde bij hen in huis. Gersmann was in 1939 firmant van de Nederlandsche Lichtbouwplatenindustrie Factotum aan… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Wijtenburg, Simon

De sigarenfabrikant (van de fabriek Edelachtbaar) Simon M. J. Wijtenburg (1885-1970) werd op 4 januari 1944 gearresteerd in verband met de aanslag op de directeur van het Leidse arbeidsbureau een dag eerder. Hij werd als gijzelaar overgebracht naar Kamp Vught maar werd al spoedig vrijgelaten, namelijk 30 januari 1944. De… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Prowaseck, Franz

In 1925 startte de in 1874 in Duitsland (Oost-Pruisen) geboren Franz Prowaseck een metaalgieterij met zijn compagnon H.W. Stöxen. Vrij kort na de vestiging van hun bedrijf kregen Prowaseck en Stöxen een mooie order, het gieten van een beeld voor de Olympische spelen in Amsterdam (1928). In 1930 scheidden hun… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .