Wijtenburg, Simon

Gepubliceerd door Alphons Siebelt op

De sigarenfabrikant (van de fabriek Edelachtbaar) Simon M. J. Wijtenburg (1885-1970) werd op 4 januari 1944 gearresteerd in verband met de aanslag op de directeur van het Leidse arbeidsbureau een dag eerder. Hij werd als gijzelaar overgebracht naar Kamp Vught maar werd al spoedig vrijgelaten, namelijk 30 januari 1944.

De reden waarom Wijtenburg tot de gijzelaars behoorde is niet direct duidelijk, maar het zal aan zijn houding ten aanzien van de bezetter hebben gelegen. De familie Wijtenburg was stevig rooms-katholiek en heeft de kerk hoogstwaarschijnlijk op verschillende manieren ondersteund. Wijtenburg zat in het bestuur van de Petrusparochie en kende derhalve kapelaan H. van Drunen erg goed.

Na de bevrijding vond er in de winkel op de hoek van de Haarlemmerstraat en de Turfmarkt een “opruiming” plaats van valse papieren van de illegale Leidse Arbeidscentrale, die gevestigd was geweest in de Leidse Schouwburg. Er zijn daar toen als souvenir vele stempelbladen gemaakt die nog regelmatig her en der opduiken.