Sormani, Gien

Gepubliceerd door Alphons Siebelt op

Gien Sormani (1924-2005) was medewerkster van het illegale blad Kroniek van de Week. Waarschijnlijk hielpen ook andere familieleden mee met de verspreiding.

Ze was een van de zes kinderen van het echtpaar Arnold en Maria Sormani-Klaverwijden. Sormani was advocaat en procureur. In 1944 namen ze Sophie (Fiet) Citroen-Speijer in huis, een Joodse onderduikster uit Hilversum, die uit haar laatste onderduikadres was gevlucht. Haar man Joop was via Kamp Vught gedeporteerd, hun kind was ondergedoken in Landsmeer. Fiet beschikte over een vals persoonsbewijs en werkte onder andere bij de voedseluitdeling door de Leidse gaarkeukens. Ook was ze werkzaam in de Meelfabriek, toen daar de levensmiddelen werden verwerkt die door de geallieerde vliegtuigen waren afgeworpen.

In april 1945 werd het huis gevorderd voor een generaal van de Wehrmacht. De familie Sormani en Fiet verbleven toen enige weken op andere adressen. Op 8 mei werd de generaal onder grote publieke belangstelling door een hoge Canadese militair gevankelijk weggevoerd. Daar zijn foto’s van gemaakt.

Na de Bevrijding bleken Joop en hun kind de oorlog te hebben overleefd. Joop deed er twee maanden over om naar Nederland terug te keren en arriveerde medio juli 1945 volkomen onverwacht bij het huis aan het Rapenburg.

Fiet (1911-1995) en Joop (1906-2001) hebben los van elkaar hun oorlogsherinneringen opgeschreven. Die werden gebundeld in het boek Duet path├ętique, dat in 1995 verscheen. Lees ook een interview met hen uit 1995 in NRC-Handelsblad.