T van telefoon

Gepubliceerd door Alphons Siebelt op

Telefoonaansluiting markering naast deurOp verschillende Leidse huizen prijkt een geschilderde, enigszins vervaagde, witte letter ‘T’. Waar heeft deze letter voor gediend? Veel mensen denken dat de letter staat voor telefoon en dat is correct. De letter is aangebracht in het voorjaar of de zomer van 1943.

De burgemeester van Leiden, als hoofd van de Luchtbeschermingsdienst, verzocht in de krant van 16 maart 1943 mensen met een telefoonaansluiting zich te melden. De gemeente zou dan een witte letter aanbrengen naast de voordeur. Zo kon bij een luchtaanval snel de Luchtbeschermingsdienst of de brandweer worden bereikt. Eigenlijk best vreemd dat de burgemeester deze oproep deed. De gemeente had toch kunnen informeren bij de PTT of de telefoongids kunnen doornemen? Uit andere bronnen is op te maken, dat er in de zomer van 1939 ongeveer 4200 telefoonaansluitingen waren. In juli van dat jaar werd een nieuwe automatische telefooncentrale aan de Boommarkt in gebruik genomen en werd het telefoonnummer uitgebreid tot vijf cijfers.

Het is jammer, dat Erfgoed Leiden geen telefoongidsen heeft uit de periode 1935 tot en met 1956. Anders hadden we met de gids in de hand alle panden kunnen nalopen om te zien welke panden met telefoonaansluitingen nog een witte T naast de voordeur hebben. Veel T’s zijn verdwenen doordat de gevel is gereinigd.