Bioscoop Casino

Deze bioscoop was een van de twee van de in totaal vijf Leidse bioscopen die niet in Duitse handen overging. Directeur/eigenaar was en bleef¬† Gijs Groenewegen. Nederlandse flims In het eerste jaar van de oorlog leek er nog weinig te veranderen, al werden Engelstalige films verboden. Maar in december 1940… verder lezen ».

Stadsgehoorzaal

De uit 1891 daterende monumentale Stadsgehoorzaal was gebouwd als concertzaal, maar werd vooral gebruikt voor bijeenkomsten en voorstellingen. De Bezetting veranderde daar weinig aan. Af en toe hielden de Nederlandse en Duitse nationaalsocialisten er een bijeenkomst. De grote zaal vulde zich dan met publiek voor bekende NSB’er, zoals de Leider… verder lezen ».

Bioscoop Lido

Van de vijf Leidse bioscopen kwamen er drie al heel gauw na de capitulatie in Duitse handen, aangezien de eigenaren Joden waren. Dit gebeurde dus al maanden voordat er sprake was van ari√ęrverklaring of verplichte registratie. De bioscoop was voor Joseph Goebbels, de Duitse propagandabaas, een uitstekend medium voor de… verder lezen ».

Schouwburg

In 2005 verscheen het boek Wat geeft die Comedie toch een bemoeijing, ter gelegenheid van het 300-jarig bestaan van de schouwburg. In hoofdstuk IV wordt uitgebreid stilgestaan bij de bezettingsjaren. Het onderstaande is voor een groot deel daaraan ontleend, maar Leiden4045 heeft er ook wat aan toegevoegd. De schouwburg werd… verder lezen ».