verhalen
Paaltjens, Piet
Piet Paaltjens??? Die was toch al in de negentiende eeuw uit Leiden verdwenen? Nou, hij had tijdens de bezettng wel valse papieren…. verder lezen ».
Piet Paaltjens??? Die was toch al in de negentiende eeuw uit Leiden verdwenen? Nou, hij had tijdens de bezettng wel valse papieren…. verder lezen ».
In de Hongerwinter kon je fiets zomaar in beslag worden genomen door de Wehrmacht. Daarom was het noodzakelijk om een verklaring bij je te hebben waarin stond dat je fiets niet in beslag mocht worden genomen…. verder lezen ».
In 1934 nam George van Elburg (1908) een kleine drukkerij over aan de Dorpsstraat in Warmond. Hij had het vak geleerd in New York, waar hij met zijn ouders en broers en zussen een tijdlang had gewoond. Behalve het gewone handelsdrukwerk gaf hij een blad uit, het Warmond’s Advertentieblad. Katholieken… verder lezen ».
Er zijn veel verhalen over valse papieren. Het lijkt soms wel of iedereen aan valse papieren kon komen. Misschien was dat in 1945 wel zo, maar in 1942 was dat anders. In de tussenliggende jaren was het falsificatiewerk tot grote bloei gekomen. Tijdens de oorlog zijn er in Leiden verschillende… verder lezen ».
Aan het begin van de oorlog was Addo ‘Boy’ Stuur student medicijnen aan de Leidse universiteit. Eerst woonde hij bij zijn ouders in Den Haag, maar in 1940 of 1941 kreeg hij een kamer in de Groenhovenstraat. Het is niet duidelijk wat hij heeft gedaan toen de universiteit in 1941… verder lezen ».
A.K. Buwalda was de valse naam van Konrad Landsberg. Landsberg was medewerker van de Nederlandse Verzetsorganisatie. De naam Buwalda wordt vermeld op een lijst van namen van medewerkers van het district Leiden van de Landelijke Organisatie voor hulp aan onderduikers…. verder lezen ».
De advocaat J.A. (Jan) Hannivoort (1906-1991) werd in november 1940 secretaris van De Nederlandsche Unie als opvolger van Huib Burgersdijk. Van hem is een aanvraag voor een vals persoonsbewijs bewaard gebleven, daterend uit de Hongerwinter. De aanvraag was gericht aan de ambtenaar van het Leidse Bureau Bevolking, Cor van Wijk…. verder lezen ».
Pien (Wilhelmina) Perquin (1911-1968) wordt vermeld op een lijst met illegale werkers als medewerkster van een falsificatiecentrale. Er zijn wel documenten bewaard gebleven van die centrale, maar er is verder nauwelijks iets over bekend. Mogelijk betreft het de falsificatiecentrale van Arthur Schilp. De familie Perquin had een zaak in brandstoffen…. verder lezen ».