Bedak, Bep

In oktober 1943 kwam een een jonge Joodse vrouw in huis bij het echtpaar Scheuer-Hekker in de Cosijnstraat. Haar naam was Bep (Rebecca) Bedak. Bep was in 1915 geboren in Bremen (D) en met haar ouders en oudere zus begin jaren twintig naar Nederland gekomen. Haar vader had zich opgewerkt… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Boorsma-Sweringa, Herman en Annechiena

Rechercheur van politie Herman Boorsma (1909-1985) was sinds 1934 in dienst van de Leidse gemeentepolitie. Bij hem en zijn echtgenote Annechiena (1911-1999) was enige tijd een Joodse baby in huis. Boorsma was lid van de Leidse afdeling van de Raad van Verzet. Daarover zijn de bronnen schaars, maar het kan… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Seventer-van Raalte, Jan en Johanna van

Jan van Seventer (1906-1992) was vóór de oorlog chef van de administratie van De Nieuwe Leidsche Courant. In zijn vrije tijd was hij enthousiast lid van de Bijzondere Vrijwillige Landstorm. In 1936 was hij secretaris geworden van de plaatselijke Landstormcommissie. In militaire dienst had hij de rang van luitenant bereikt…. verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Joods weeshuis

In 1929 werd aan de Roodenburgerstraat een Joods weeshuis geopend, dat een landelijke, en in de jaren dertig een internationale functie zou vervullen. De officiële benaming luidde Centraal Israëlitisch Kinder- en Doorgangshuis Machseh Lajesoumiem. Het tehuis was niet uitsluitend voor weeskinderen, er zaten ook kinderen van wie de ouder(s) tijdelijk… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Stoffels-van Brussel, Hijme en Eem

Zonder twijfel is Hijme Stoffels (1907-1975) een van de centrale personen uit de Leidse illegaliteit geweest. Over zijn activiteiten is veel bekend, maar vreemd genoeg weten we nauwelijks hoe hij te werk is gegaan. Stoffels was weliswaar een centraal figuur, maar, precies als een spin in het web, solitair. Hijme… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Klein-Mendel, familie

Jozua Klein (1901) werd in de nacht van 6 op 7 maart 1942 door de Leidse politie gearresteerd wegens zwarte handel en (dus) als “strafgeval” via Kamp Amersfoort gedeporteerd naar KZ Mauthausen, waar hij op 6 juli 1942 omkwam. Het gezin met drie kleine kinderen was in 1941 van uit… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .