Buffin, Jules

Jules Buffin werd in 1876 geboren in Lyon. Nadat hij enige tijd les had gegeven in Parijs en Berlijn kwam hij in 1919 naar Leiden als (tijdelijk) leraar Franse taal- en letterkunde aan het Stedelijk Gymnasium. Hij zou het 30 jaar blijven. In 1923 haalde hij zijn doctoraal examen, promoveerde… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Heering-van Bosse, Gerrit en Alida

Professor G.J. Heering was behalve Remonstrants theoloog ook een overtuigd antimilitarist. Jarenlang was hij voorzitter van de vereniging Kerk en Vrede. Zijn vrouw alida van Bosse organiseerde in Leiden de deelname aan de Vrouwen Vredesgang…. verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Rahder, Johannes

Prof. dr. Johannes Rahder (1898-1988) werd in september 1931 benoemd tot gewoon hoogleraar in de Japanse taal, Hij was ook deskundig op het gebied van het boeddhisme. Op 1 april 1943 tegen middernacht werd hij aangehouden door de Leidse politie, die constateerde dat Rahder niet in het bezit was van… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Lignac-Enthoven, George en Henriëtte

In 1934 was George Lignac (1891) als hoogleraar aan de Leidse universiteit benoemd met als leeropdracht “ziektekundige ontleedkunde, algemene ziektekunde en gerechtelijke geneeskunde” (pathologie). Zijn echtgenote Henriëtte Enthoven (1895) was Joodse. In 1942 werden de anti-Joodse maatregelen aangescherpt en de arbeidsinzet voor Joden werd aangekondigd. Het echtpaar ondernam pogingen dit… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Baas Becking, prof. dr. L. G. M.

Prof. dr. Lourens Baas Becking (1895 – 1963) was in 1930 benoemd tot hoogleraar algemene botanie aan de Rijksuniversiteit Leiden, nadat hij in de Verenigde Staten een wetenschappelijke carrière had gemaakt. Tevens werd hij directeur van de Hortus Botanicus. Tijdens zijn directeurschap verrees daar het kassencomplex met de Victoriakas. In… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Kranenburg, prof. mr. R.

Roelof Kranenburg (1880-1956) was sinds 1927 hoogleraar staatsrecht aan de Rijksuniversiteit Leiden. Daarnaast was hij politicus voor de Vrijzinnig-Democratische Bond, een voorloper van de huidige VVD. Voor de VDB was hij lid van de Eerste Kamer der Staten-Generaal. Vanaf het najaar van 1941 werden er verwoede pogingen ondernomen om de… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Idema, H.A.

De jurist Hyltje Albertus Idema (1891-1966) werd na een carrière in Nederlands-Indië in 1931 tot hoorleraar aan de Leidse universiteit benoemd met als specialisatie Indisch recht. In mei 1942 sloot hij zich aan bij het collectieve ontslagaanvraag van een grote groep Leidse hoogleraren in verband met de steeds sterker wordende… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Bemmelen, J.M. van

Jacob Maarten van Bemmelen (1898-1982), sinds 1931 hoogleraar strafrecht aan de Leidse universiteit, verbleef van 7 augustus 1942 tot 3 juni 1943 als gijzelaar in Sint-Michielsgestel. Vóór de oorlog was hij voorzitter van de Vereniging voor Nationale Veiligheid en het Luchtverdedigingsfonds…. verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .