De zeemanspot

De Zeemanspot

De Zeemanspot ondersteunde gezinnen van zeelieden die gedurende de oorlogsjaren in geallieerd gebied verbleven. De organisatie was nauw verwant aan het Nationaal Steunfonds. … verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Vrijwillige Vrouwelijke Hulp

Begin juni 1939 werd de Vrijwillige Vrouwelijke Hulp (VVH) opgericht naar het voorbeeld van een Amsterdams initiatief. Bij aanvang was het de bedoeling om cursussen voor vrouwen te organiseren op verschillend gebied. Het zou niet alleen om traditionele vrouwelijke taken gaan, maar ook gericht op handelen in een oorlogssituatie, al… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Oudshoorn, Annie

Annie Oudshoorn komt voor op een lijst met illegale werkers als medewerkster van het Nationaal Steunfonds. Zij had zich in 1940 en 1941 ingezet voor de sociale zorg ten bate van oud-militairen, die nog steeds werden verpleegd vanwege hun in de meidagen van dat jaar opgelopen verwondingen. Met Sinterklaas verstuurden… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Smits-de Wit, Clemence

Clemence Smits-de Wit werd al jong weduwe. Toen haar man, classicus en privaatdocent aan de Leidse universiteit, in 1918 overleed was ze begin dertig en had drie kinderen te verzorgen. Ze bleef binnen het academische milieu en raakte eind jaren dertig betrokken bij sociaal werk. Ze werd lid van de… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .