Door Vriendschap Verenigd

Het zal veel leden hebben verbaasd dat de accordeonvereniging Door Vriendschap Verbonden (DVV) in september 1943 bericht kreeg van de commissaris voor de niet-commerciĆ«le stichtingen en verenigingen dat de club per direct was ontbonden. Vanaf 1941 waren het vooral stichtingen en verenigingen geweest die iets met politiek, godsdienst of levensbeschouwing… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .
Esperanto vlag

Esperantoclubs

Voor de oorlog waren er in Leiden drie Esperantoverenigingen. Ze werden verboden in het kader van de gelijkschakeling…. verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Internationale Vereeniging Bellamy

De Bellamy-beweging is geĆÆnspireerd op de gedachten van de Amerikaanse schrijver en utopist Edward Bellamy (1850-1898). Hij is het bekendst geworden door zijn boek uit 1888 Looking Backward: 2000-1887 (Terugblik uit het jaar 2000), waarin hij de utopische wereld in het jaar 2000 beschrijft. Zijn opvattingen werkte hij uit in… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Rozenkruisers

De Rozenkruisers vormen een spirituele en culturele beweging die ontstond in Europa in de vroege 17e eeuw. In Leiden was het genootschap gevestigd aan de Zoeterwoudsesingel. In dat pand woonde ook de voorganger A.M. Verhoog. In 1941 werd het genootschap door de Bezetter ontbonden…. verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .
PPA wandelt weer

Per Pedes Apostolorum

In juli 1940 werd een nieuwe neutrale wandelsportvereniging opgericht: Per Pedes Apostolorum. Wandelen was een populaire recreatieve sport. De Bezetter keek met argusogen toe of er geen politiek werd bedreven…. verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .