Wirtz, Cornelia

Gepubliceerd op

In mei 1940 was Cornelia Wirtz (1912) in dienst bij de Fa. Turksma aan de Haarlemmerstraat. Turksma verkocht wol, handwerkartikelen en herenkleding. Met ingang van 1 juli 1940 werd ze eigenaar van de zaak. In een interview uit 1982 voor het project Ook in Leiden verklaarde ze dat ze de zaak had overgenomen uit voorzorg tegen een inbeslagname door de bezetter. De eigenaren waren namelijk Joods. Ze was verloofd met Nico Turksma. Wanneer de overdracht van de winkel inderdaad werd ingegeven door angstige voorgevoelens, dan is het een zeer vroeg voorbeeld van dergelijke gedrag. De meeste mensen dachten dat het zo’n vaart niet zou lopen.

Nico Turksma hield zich lange tijd schuil in huis, maar hij werd op 20 juni 1942 opgehaald. Na zijn arrestatie kwam zij in contact met Abraham van der Horst van de Hogewoerd, die Nico probeerde te helpen, maar dat had geen succes. Nico werd gedeporteerd en al op 30 september in Auschwitz vermoord, tegelijk met zijn zus Dorma. Hun moeder en een broer of zus overleefden de oorlog. Tot aan september 1944 probeerde Cornelia de winkel draaiend te houden, maar dat werd steeds moeilijker. Cornelia en haar vader woonden boven de winkel.

Binnenlandse Strijdkrachten
In september of oktober 1944 werd zij door Van der Horst (schuilnaam Dros) gevraagd om een aantal oud-militairen van het 4e regiment infanterie te benaderen met de vraag of ze toe wilden treden tot de pas opgerichte Binnenlandse Strijdkrachten. Maar omdat deze werkwijze met een namenlijstje toch te gevaarlijk werd geacht hield ze er mee op. Ze werd een koerierster van Drost.
In het interview vertelde ze een ziekenhuisje in het Kamelingh Onneslaboratorium onder leiding van de arts Kors. Verder over het onderbrengen van wapens bij prof. Hins van de Sterrenwacht. Levensmiddelen en jenever kregen een plaatsje bij de “blauwe zusters” aan de Hogewoerd. De school van de zusters was gevorderd door de Wehrmacht. In deze tijd had ze vooral contact met Drost en met Tineke Maartense.