Hagoort, Nel

Gepubliceerd door Alphons Siebelt op

Nel Hagoort (1916) woonde en werkte in de eerste jaren van de oorlog in Den Haag. Daar nam zij enkele joodse onderduikers in huis. Na verraad in maart 1943 werden de onderduikers gearresteerd en Nel belandde in het concentratiekamp Vught. Na haar vrijlating in december 1943 kreeg zij via haar vader, die haltechef was, werk op de administratie van de ‘blauwe tram’ (NZHTM).

Haar vader kende alle werknemers van de NZHTM die werden aangewezen voor tewerkstelling in Duitsland. Zij konden een beroep doen op ondersteuning door de Leidse afdeling van het Nationaal Steunfonds (NSF). Nel zorgde voor de uitbetaling van het geld.

In september 1944 werd zij via Henk Larrewijn van de NZHTM (een stakingsleider) ingeschakeld bij de uitbetaling van loon van het stakende trampersoneel. Het geld haalde zij bij de Leidse Spaarbank. Toen deze vorm van hulp door het Nationaal Steunfonds werd overgenomen ging zij op huisbezoek en maakte rapportjes op (Schadeformulier Ongevallenverzekering). Ook fietste zij rond met een stempel om thuis bij mensen de inschrijfkaart voor het arbeidsbureau en/of de Sociale Dienst te stempelen. Zo konden de mensen gewoon hun uitkering ophalen zonder risico te worden opgepakt. Haar chef bij het NSF was Tjeerd Lingsma, maar ze had ook contact met Elly van Haarlem. Ze kon het benodigde geld ophalen bij een zekere heer Zwart, die aan het Gerecht woonde.