Stempelactie morituri te salutant 1945

Ave Germania morituri te salutant

Op 23 april 1943 kregen alle aanplakbiljetten van de Bezetter een stempel met de tekst “Ave Germania morituri te salutant”. Die ochtend moesten vele mannen gaan spitten voor de Wehrmacht, maar deden dat niet…. verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Hoek, Arie Jan van der

Arie Jan van der Hoek (1907) was een van de vele ambtenaren van het Leidse arbeidsbureau die geprobeerd heeft de arbeidsinzet, de tewerkstelling in Duitsland, te saboteren. Op Leiden4045.nl een tamelijk uitgebreid verhaal over zijn activiteiten…. verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Elburg-Vlaar, George en Anna van

In 1934 nam George van Elburg (1908) een kleine drukkerij over aan de Dorpsstraat in Warmond. Hij had het vak geleerd in New York, waar hij met zijn ouders en broers en zussen een tijdlang had gewoond. Behalve het gewone handelsdrukwerk gaf hij een blad uit, het Warmond’s Advertentieblad. Katholieken… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Barge, Hélène

Als dochter van de Leidse hoogleraar James Barge was Hélène (1924) opgegroeid in een aristocratisch, katholiek, academisch en vaderlandslievend gezin. Haar vader was in 1940 hoogleraar aan de Leidse universiteit en lid van de Eerste Kamer voor de RK Staatspartij. Barge was uitgesproken anti-nazi. Op 26 november 1940 hield hij… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Erkelens, Pieter Willem

Van Pieter Willem Erkelens (1880) is bekend dat hij een zogeheten voogd was van de Zeemanspot. Dat betekent dat hij de zorg had voor een aantal gezinnen die door de Zeemanspot werden ondersteund. Over dat werk in Leiden en omgeving is verder niets bekend. Wel kennen we de naam van… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Moens-Ledeboer, Eppo en Johanna

In 1940 was Eppo Moens (1903) directeur geworden van de Amsterdamse Bank in Leiden. De bank had het Noord-Hollands Landbouwkrediet overgenomen, waarvan Moens directeur was. Naast zijn dagelijks werk vervulde hij tal van maatschappelijke functies, vaak als penningmeester of secretaris. Vooral het Rode Kruis had zijn voorliefde, die tot op… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .
De zeemanspot

De Zeemanspot

De Zeemanspot ondersteunde gezinnen van zeelieden die gedurende de oorlogsjaren in geallieerd gebied verbleven. De organisatie was nauw verwant aan het Nationaal Steunfonds. … verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Gompelman, Jacobus

In 1937 werden J.G. (Jacobus) en J.J. Gompelman filiaalhouders van de drogisterij Reyst en Krak aan de Steenstraat. De drogisterij bestond al in 1880 en was een filiaal van een hoofdvestiging in Amsterdam. Een jaar later namen ze de drogisterij over als zelfstandige firmanten. Jacobus Gompelman (1911-1998) was tijdens de… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .