Gompelman, Jacobus

In 1937 werden J.G. (Jacobus) en J.J. Gompelman filiaalhouders van de drogisterij Reyst en Krak aan de Steenstraat. De drogisterij bestond al in 1880 en was een filiaal van een hoofdvestiging in Amsterdam. Een jaar later namen ze de drogisterij over als zelfstandige firmanten.

Jacobus Gompelman (1911-1998) was tijdens de vóórmobilisatie in april 1939 gemobiliseerd als reserve- 1e luitenant. In de meidagen van 1940 was hij commandant van een tirailleursectie van 4 Reserve Grenscompagnie (deel uitmakend van 4 RI), die belast was met de bewaking van de kust ten weerszijde van de Wassenaarse Slag. De sectie werd geconfronteerd met de landing van twaalf tot vijftien Duitse transportvliegtuigen en ging de strijd aan met de Duitse troepen. Op de website www.mei1940.nl is een verslag daarover te vinden plus een door Gompelman geschreven herinnering uit 1950, gecomplementeerd met foto’s van de sectie.

Later tijdens de Bezetting raakte hij betrokken bij de Leidse afdeling van het Nationaal Steunfonds. Een summiere aanwijzing daarvoor is een uitnodiging op zijn naam voor de bijeenkomst van het NSF in 1947, waarop het herdenkingstegeltje zou worden uitgereikt. Volgens mw. Wies Mutsaers-Maat leverde Gompelman aan het NSF moeilijk verkrijgbare drogisterijartikelen ten behoeve van de door het NSF gesteunde gevallen.

De uitnodiging met de naam van Gompelman wordt bewaard door Erfgoed Leiden e.o. LB 1386-08 portefeuille; het afgebeelde exemplaar bevindt zich in een particuliere collectie, net als het tegeltje.

 

Go to Locatie

Locatie

1400+ locaties

Go to verhaal

verhaal

1275+ verhalen

Go to Tijdlijn

Tijdlijn

1000+ datums

Go to trefwoord

trefwoord

400+ trefwoorden