Bonnet, Ben

Gepubliceerd door Alphons Siebelt op

Ben Bonnet (1910-1989) was aan het begin van de bezetting werkzaam bij De Leidsche Courant. Eind 1941 opende hij in zijn woning een kantoorboekhandel met de naam Lectura, tevens leesbibliotheek. Direct al werd er geadverteerd met een voorraad van ongeveer 4000 boeken. In 1943 zegde hij zijn baan bij de krant op. Dat had mogelijk te maken met het feit, dat de krant steeds minder pagina’s telde en het aantal advertenties drastisch afnam. Ook beviel hem de volgzame koers van de krant hem steeds minder.

Op een bepaald moment kreeg hij contact met de illegaliteit. Vermoedelijk leverde Bonnet stencilpapier en andere materialen aan de Arbeidscentrale van het Leidse NSF. Ook fungeerde de winkel als een postadres voor deze illegale falsificatiecentrale. Lectura accepteerde normaliter brieven onder letter voor iedereen.
Bonnet was in ieder geval een medewerker van de Arbeidscentrale tijdens de spoorwegstaking in 1944-1945. De Arbeidscentrale zorgde voor de uitbetaling van de lonen van de NZHTM, de “blauwe tram”.