Jongh-Bakker, Koos en Thea de

Gepubliceerd door Alphons Siebelt op

Koos de Jongh (1911) was was werkzaam bij de PTT. Al in 1942 namen hij en zijn vrouw Thea Bakker via Rie van der Horst Joodse onderduikers in huis. Aanvankelijk werden ze geholpen door de Leidse afdeling van de Landelijke Organisatie voor hulp aan onderduikers (LO). In februari 1944 kregen ze bezoek van enkele medewerkers van de LO, die een paar ambtenaren hadden uitgenodigd om de te polsen of ze voor hen wat zaken wilden en konden regelen. Het waren Chris Opdam, Wieb Pera en Cor Kromhout. Aanwezig was ook Lex Bernard, toen medewerker van de LO, die werkzaam was op het distributiekantoor. De uitgenodigde gemeenteambtenaar Cor van Wijk kreeg de vraag voorgelegd of hij valse persoonsbewijzen kon regelen, wat hij  inderdaad ging doen. Een ambtenaar van het arbeidsbureau durfde echter niet met dit clubje illegalen in zee te gaan en haakte af. Koos de Jongh probeerde op zijn werk interessante telefoongesprekken af te luisteren.
Later gingen Koos en Thea met Bernard mee over naar diens nieuw opgerichte Nederlandse Verzetsorganisatie (NVO), waarvoor Koos onder meer de financiële administratie bijhield. Thea Bakker kwam op 1 maart 1945 om het leven bij een bombardement op Den Haag. Ze was toen 27 jaar oud.
Koos was een collega van Frans Wickel, die ook voor de NVO ging werken.
Het huis van Koos en Thea was ook een vergaderadres. Dat blijkt uit een interview met Johanna Haas-Hüter voor het project Ook in Leiden. Koos de Jong en Frans en Lena Wickel-Reitema zijn toen ook geïnterviewd.