Krantz-Methorst, Margaretha

Gepubliceerd op

Margaretha Krantz-Methorst (1897-1987) was sinds 1933 weduwe van Boudewijn Krantz, oudste telg uit het fabrikantengeslacht van de Leidse textielfabriek J.J. Krantz & zoon. Twee van haar zwagers, Leopold en Adriaan, waren vooraanstaand Leids industrieel en lid van de NSB. Haar derde zwager Daniël had lange tijd een ambivalente houding tegenover het nationaalsocialisme en de Duitse bezetter. Toch werd hij directeur van de Nederlandsche Oostcompagnie. Daniël was gehuwd met een zus van Margaretha.

Yad Vashem
In maart hertrouwde zij met de weduwnaar Piet Roosenburg, die in september directeur werd van het Leids distributiekantoor. Roosenburg werd om onbekende redenen in de zomer van 1942 ontslagen. Het huwelijk hield niet zo lang stand. Mogelijk is er een verband met de houding van Margaretha, want Politiek en menselijk gezien koos zij voor een heel andere weg dan haar zwagers en verwierp het nationaalsocialisme. Over de politieke kleur van haar echtgenoot Roosenburg is niets bekend.
In 1942 zat ze enige tijd gevangen in het Oranjehotel in Scheveningen. Na haar vrijlating nam ze Arnold Salomons uit Amersfoort op in huis en tijdelijk ook diens vader. Zijn zus zat ondergedoken bij de familie De Gruyter. In november 1944 lukte het Margaretha om Arnold naar bevrijd gebied te krijgen. Op 8 januari 1978 werd Margaretha erkend als Rechtvaardige onder de volkeren door de Israëlische instelling Yad Vashem.