Landaal, Arie

Gepubliceerd door Alphons Siebelt op

Arie Landaal (1918-2015) begon in 1941 aan een studie rechten, maar kon deze wegens de sluiting van de universiteit niet in Leiden voortzetten. In april 1943 weigerde hij de loyaliteitsverklaring voor studenten te tekenen en dook onder bij een boer in Overijssel. Na terugkeer in Leiden sloot hij zich aan bij de Leidse afdeling van de Landelijke Organisatie voor hulp aan onderduikers, de LO. Ook werkte hij voor het Leidse illegale blad Kroniek van de Week. Eind 1943 begon hij de uitgave van een illegaal blad, The Home Service , waarvan de opbrengst ten goede kwam aan de LO. In 1944 sloot hij zich aan bij de studentensectie van de Binnenlandse Strijdkrachten. In 1945 vervaardigde hij nog een ander illegaal blad Freie Presse: Deutsche Ausgabe für die Wehrmacht om het moreel van de Duitse troepen te ondermijnen.
Het pand waarin de families Landaal en Boässon woonden was eigendom van de familie Boässon. Het werd onteigend en verkocht.

Zijn naam komt voor op een lijst van namen van medewerkers van het district Leiden van de LO en op een lijst met illegale werkers.