fabrieken en bedrijven
Textielfabrieken Gebr. Van Wijk & Co. NV
Textielfabriek NV Gebr. Van Wijk & Co in de oorlogsjaren…. verder lezen ».
Textielfabriek NV Gebr. Van Wijk & Co in de oorlogsjaren…. verder lezen ».
In 1937 werd Joannes ter Haar directeur van de Textielfabrieken NV Gebr. Van Wijk & Co, toen een van de oudste nog werkende textielfabrieken in Leiden. Ter Haar (1895) was afkomstig uit Amsterdam. Zijn mededirecteur was J.G.J. Verhey van Wijk, nazaat van de oprichter. Tijdens de oorlogsjaren kreeg de fabriek… verder lezen ».
Arie Jan van der Hoek (1907) was een van de vele ambtenaren van het Leidse arbeidsbureau die geprobeerd heeft de arbeidsinzet, de tewerkstelling in Duitsland, te saboteren. Op Leiden4045.nl een tamelijk uitgebreid verhaal over zijn activiteiten…. verder lezen ».
In 1934 nam George van Elburg (1908) een kleine drukkerij over aan de Dorpsstraat in Warmond. Hij had het vak geleerd in New York, waar hij met zijn ouders en broers en zussen een tijdlang had gewoond. Behalve het gewone handelsdrukwerk gaf hij een blad uit, het Warmond’s Advertentieblad. Katholieken… verder lezen ».
De drie gezusters Westerbrink bleven na het overlijden van hun moeder in 1941 in het huis aan de Julianalaan wonen. Hun vader was al in 1933 overleden. Samen met de verloofde van Anneke, Chrétien Breebaart en diens broer Aart, werkten in de zomer van 1944 aan het invullen van een… verder lezen ».
August L.A. Appler kwam vrij snel na de capitulatie uit Neurenberg (D) naar Leiden in verband met zijn aanstelling bij de gemeentelijke arbeidsbeurs. Hij woonde achtereenvolgens in de Zeemanlaan, de Haarlemmerstraat en de Lijsterstraat. In 1942-1943 was hij Fachberater van het Duitse afdeling van het Leidse arbeidsbureau en belast met… verder lezen ».
Vóór de oorlog was Henk Rodenburg (1919) als ambtenaar werkzaam bij de dienst Sociale zaken van de gemeente Leiden, in het bijzonder de arbeidsbeurs. In 1941 ging hij over in rijksdienst toen hij werd aangesteld bij het nieuwe gewestelijk arbeidsbureau aan de Doezastraat. Daar klom hij op tot chef Jeugdregistratie…. verder lezen ».
G.A.F. (Gerard) Everstijn (1903-1970) was (sinds 1921) in het dagelijks leven werkzaam op de afdeling Financiën van de gemeente Leiden. In 1942 of eerder maakte hij deel uit van de groep “Van Berkel” rond de uit Den Haag afkomstige, maar in Wassenaar wonende Rijk Keij. Deze groep steunde gezinnen van… verder lezen ».