Rodenburg, Henk

Gepubliceerd door Alphons Siebelt op

Henk Rodenburg pasfotoVóór de oorlog was Henk Rodenburg (1919) als ambtenaar werkzaam bij de dienst Sociale zaken van de gemeente Leiden, in het bijzonder de arbeidsbeurs. In 1941 ging hij over in rijksdienst toen hij werd aangesteld bij het nieuwe gewestelijk arbeidsbureau aan de Doezastraat. Daar klom hij op tot chef Jeugdregistratie. In 1943 raakte hij betrokken bij illegale activiteiten. Vermoedelijk kon hij er voor zorgen dat jongeren niet naar Duitsland hoefden.

Ondergedoken
Begin februari 1944 werd hij met vier anderen aangewezen om controles te gaan verrichten bij bedrijven, die gegevens hadden moeten insturen voor het Zurückstellungsverfahren. In overleg met de in 1942 ontslagen directeur van het arbeidsbureau H. Hazelhoff dook hij met drie andere ambtenaren onder. Slechts één collega aanvaardde de opdracht.

Illegaal werker
Na de oorlog meldde de illegale organisatie de TD-groep dat Henk in april 1944 medewerker was geweest. De TD-groep was een landelijk werkende illegale organisatie, die hoofdzakelijk bestond uit ambtenaren. Zij zorgden ervoor dat onderduikers van een valse Tweede Distributiestamkaart werden voorzien. Voor de TD-groep was hij een reizende instructeur.

Arrestatie en dood
Op 20 juni 1944 werd Henk toevallig gearresteerd in de trein van Utrecht naar Den Bosch met belastend materiaal in zijn tas. Op 11 augustus 1944 werd hij gefusilleerd in Kamp Vught als represaille voor de aanslag op een SD-agent. Niemand wist precies wie hij was. Hij had namelijk een compleet nieuwe en waterdichte identiteit. Onder zijn nieuwe naam Hendrik Goerts werd hij gecremeerd.

Geldelijke steun
Na de oorlog noemde Lex Bernard hem als medewerker van zijn Nederlandse Verzetsorganisatie. De NVO bestond echter pas onder die naam vanaf september 1944. Tot die tijd was Bernard zelf direct betrokken bij de LO. En tussen maart of april en juni 1944 was Rodenburg medewerker van de TD-groep. Het is natuurlijk heel goed mogelijk dat Rodenburg en Bernard contact met elkaar hebben gehad. Jan Bakx vermeldt in een interview uit 1982 dat Rodenburg voor hem een valse ontslagvergunning had geregeld. Het was verboden om zonder zo’n vergunning van het arbeidsbureau van baan te wisselen.
Volgens Bernard heeft het NSF de vader van Henk financieel ondersteund en ontving Henk geld van de NVO in zijn onderduikperiode van februari tot half augustus 1944. Henk was kostwinner voor zijn vader.

Bronnen
Over Henk Rodenburg weten we vrij veel dankzij een aantal bijzondere bronnen. In het archief van de NVO zit een kartotheekkaart met bijbehorende kwitanties. Dat archief wordt bewaard door het Verzetsmuseum Zuid-Holland, maar is gedigitaliseerd en in te zien op de website van Erfgoed Leiden e.o. Verder komt zijn naam in diverse andere stukken voor. Over het arbeidsbureau in oorlogstijd zie Siebelt, ‘Hij zit bij de onderduikersbond’.