Handtekening van de keuringsarts

Palsgraaf, Aaltje

Begin augustus 1943 vond in Leiden het huwelijk plaats tussen een vrouw die op het Leidse arbeidsbureau werkte en een man die werkzaam was op het arbeidsbureau in Den Haag. De twee getuigen waren collega’s van de bruid. Bruid en getuigen deelden een geheim over illegaal werk op het arbeidsbureau. Waarschijnlijk was de bruidegom er ook bij betrokken.
verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .
Briefhoofd kamp Erika in Ommen

Arbeidsinzet: strafkamp Erika in Ommen

Strafkamp Erika in Ommen was in 1942 en 1943 de bestemming van personen die door de Nederlandse of Duitse justitie waren bestraft. De omstandigheden waren er aanvankelijk bar slecht. Enkele tientallen mannen uit Leiden en omgeving hebben er enige tijd vastgezeten…. verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .
Bombardementen en beschietingen in Leiden

Nieuwenburg, Hermanus

Op 10 oktober vond een grote luchtaanval op Münster plaats, toen meer dan 200 bommenwerpers van de US Army Air Forces iets na drie uur ’s middags meer dan 20.000 brand- en fosforbommen afwierpen. Er kwamen meer dan 600 burgers en militairen om het leven, plus nog een onbekend aantal… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .
Landbouwausweis

Plaatselijk Bureauhouder (PBH)

In verband met het uitbreken van de oorlog besloot de Nederlandse regering in september 1939 de controle op de voedselvoorziening te verscherpen. Zo moesten het ontstaan van voedseltekorten en van een zwarte markt zoveel mogelijk worden voorkomen. Het Rijksbureau voor Voedselvoorziening in Oorlogstijd (RbVVO) stelde voor dit doel Provinciale voedselcommissarissen… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .
Handtekening van de keuringsarts

Verhoog, Cornelis

Op het Leidse arbeidsbureau was een keuringsarts werkzaam die lid was van de NSB. Hij had in Leiden sinds 1938 een praktijk als homeopathisch arts. … verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .
Stempelactie morituri te salutant 1945

Ave Germania morituri te salutant

Op 23 april 1943 kregen alle aanplakbiljetten van de Bezetter een stempel met de tekst “Ave Germania morituri te salutant”. Die ochtend moesten vele mannen gaan spitten voor de Wehrmacht, maar deden dat niet…. verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Kalkhoven, Willem

Willem Kalkhoven (1916) werd op 25 januari 1944 op las van de Duitse Fachberater van het arbeidsbureau gearresteerd als contractbreker. Dat wil zeggen dat hij zijn contract om in Duitsland te gaan werken niet was nagekomen. Naar alle waarschijnlijkheid was hij dus een onderduiker. Kalkhoven werd  op de 27e overgebracht… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .