Rozendaal, Cornelis

Gepubliceerd door Alphons Siebelt op

Cornelis Rozendaal (1897-1983) was procuratiehouder van de groothandel in levensmiddelen Fa. De Jongh & Co aan de Nieuwe Rijn. Hij woonde aan het begin van de oorlog in de Stadhouderslaan naast de familie Everstijn, tot die verhuisde. De voormalige buren bleven bevriend en zijn oud-buurman, aanvankelijk hoofd van de Leidse afdeling van het Nationaal Steunfonds en later hoofd van het district Leiden, vroeg hem om bepaalde goederen ter beschikking te stellen voor de door het NSF ondersteunde gezinnen. Rozendaal raakte ook betrokken bij de illegale Voedselorganisatie Leiden.

De dochter des huizes Miep (1929) herinnerde zich later wel hoe Everstijn een enkele maal bij hen thuis kwam. Hij had dan een grote tas met geld bij zich. Op een keer was hij vergezeld van een Amsterdamse politieagent die zich voorstelde als “de Cock met c o c k”. Na de Bevrijding heeft zij nog gecollecteerd voor Nederlands Volksherstel.

Miep bleef haar hele leven geïnteresseerd in de oorlogsjaren. Haar collectie papieren en documenten uit die tijd heeft zij kort voor haar overlijden in 2009 aan Erfgoed Leiden geschonken. Die papieren zijn gedigitaliseerd en op de website van ELO te bekijken.

Miep Rozendaal publiceerde in 2001 met A.N. Stuifbergen het boek De Leidse agent, een monument.