Elburg-Vlaar, George en Anna van

In 1934 nam George van Elburg (1908) een kleine drukkerij over aan de Dorpsstraat in Warmond. Hij had het vak geleerd in New York, waar hij met zijn ouders en broers en zussen een tijdlang had gewoond. Behalve het gewone handelsdrukwerk gaf hij een blad uit, het Warmond’s Advertentieblad. Katholieken… verder lezen ».

Gepubliceerd op Redactie 03/04/2020

IJdo, Jan Willem

Jan Willem IJdo (1894) was een zoon van de oprichter van de Stoom- boek- en steendrukkerij Eduard IJdo. De drukkerij was gevestigd in een markant pand aan het begin van de Hooglandse Kerkgracht en in het aangenzend pand in de Koppenhinksteeg. Over zijn activiteiten tijdens de oorlog is weinig bekend,… verder lezen ».

Gepubliceerd op Redactie 17/02/2020

Karstens, Handelsdrukkerij

Bij Handelsdrukkerij en advertentiebureau J. Karstens zouden vele illegale bladen zijn gedrukt, maar daarover bestaat geen verdere informatie. De enige bron is een vermelding in het boek van Lydia Winkel, De ondergrondse pers 1940-1945, bij nummer 476 (Het Nieuwe Rijk). Desondanks is het zeer wel mogelijk dat Karstens illegale (of… verder lezen ».

Gepubliceerd op Redactie 07/04/2018

De Leidsche Courant

De NV De Leidsche Courantgaf niet alleen het gelijknamige rooms-katholieke dagblad uit, maar omvatte ook een handelsdrukkerij. De Leidsche Courant bleef verschijnen tot 1 februari 1944. Toen moest het blad fuseren met twee andere dagbladen tot het Zuidhollandsch Dagblad, dat hier werd gedrukt. Omdat het dagblad na 1 januari 1943… verder lezen ».

Gepubliceerd op Redactie 19/03/2018

Nederlandsche Rotogravure Maatschappij NV

Bij de NV Nederlandsche Rotogravure Maatschappij in koperdiepdruk worden gedrukt, wat een voor die tijd zer goede kwaliteit garandeerde. Om die reden werden er voor de oorlog een aantal landelijke tijdschriften met hoge oplage gedrukt, waaronder Panorama en verschillende bladen van de ANWB. Vanaf november 1939 tot mei 1940 drukte… verder lezen ».

Gepubliceerd op Redactie 11/02/2017

Leman-van de Waal, Isidoor en Maria

Ies Leman (1892-1948) was directeur van de NV Algemeene Boek- en Handelsdrukkerij v/h Batteljee en Terpstra. Leman was voor de oorlog jarenlang voorzitter geweest van de Leidse afdeling van de Nederlandse Zionistenbond. Hij werd als Jood aan het begin van de bezetting ontslagen. Het echtpaar overleefde de oorlog en kwam… verder lezen ».

Gepubliceerd op Redactie 24/07/2016