Nauta, Sjoerd

Sjoerd Nauta (1917) was bij het uitbreken van de oorlog cadet aan de KMA in Breda. Na de demobilisatie zat hij korte tijd in de Opbouwdienst, maar dat ruilde hij in voor een studie natuur- en scheikunde aan de Leidse universiteit met als specialisatie geologie. Ook enkele bevriende andere oud-KMA’ers… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Loos, Dirk de

Dirk de Loos (1917-1990) was in 1940 een van de oprichters van het allereerste Leidse illegale blad Ik Zal Handhaven.  Hij studeerde Nederlands-Indisch recht aan de Leidse universiteit. In de meidagen van 1940 had hij gediend bij de bereden artillerie in Breda. De samenstelling en uitgave van het illegale blad… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Walsem, Johan van

Johan van Walsem (1916) was afkomstig uit Rotterdam. Tijdens zijn studie scheikunde (kandidaatsexamen in februari 1937) was hij een uitstekend en succesvol roeier bij de Koninklijke Studenten Roeivereniging Njord. In 1936 nam hij als stuurman deel aan de Olympische Spelen in Berlijn op het nummer ‘twee met stuurman’ met als… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Ik Zal Handhaven

Het blad Ik Zal handhaven was het eerste illegale blad, dat in Leiden zelf werd vervaardigd. Het eerste nummer verscheen al in de herfst van 1940. Verdere bijzonderheden staan vermeld in het standaardwerk over de illegale pers in Nederland Lydia Winkel en H. de Vries, De Ondergrondse pers 1940-1945 (nr…. verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Klerck, Adriaan de

In oktober 1940 kwam Adriaan (ook wel Lou genoemd, zijn tweede voornaam) de Klerck (1917) vanuit Den Haag in Leiden als student natuurkunde op kamers wonen. Eerst aan de Breestraat op nummer 52, later aan de Lorentzkade op nummer 8 . Tijdens de meidagen van 1940 was hij gemobiliseerd geweest… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Schrieck, Frits van der

Frits van der Schrieck (1917 – 1999) studeerde in 1940 Nederlands recht aan de Leidse universiteit. Terwijl zijn vader beroepsmilitair was, toonde Frits in zijn Leidse tijd meer belangstelling voor het bevorderen van de vrede. In oktober 1938 werd hij voorzitter van de Leidse afdeling van de International Friendship League…. verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Stralen, Jan van

Jan van Stralen (1921-1993) was na het behalen van zijn gymnasiumdiploma in Den Haag gaan werken. In 1943 kreeg hij contact met enkele personen die betrokken waren bij de uitgave van het oudste Leidse illegale blad Ik zal handhaven. Een van hen was Jan Geijsman. Van de oorspronkelijke groep waren… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Blanken, fam. De

De pottenbakkerij van Gerrit de Blanken sr. (1894-1961) was in 1941 een schuilplaats voor medewerkers van het allereerste Leidse illegale blad Ik Zal Handhaven onder wie Jan de Blanken (1920). Het blad werd bij De Blanken gestencild. Nadat eerst Sjoerd Nauta op 7 augustus 1941 was gearresteerd werden op 14… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .