Blanken, fam. De

Gepubliceerd op

De pottenbakkerij van Gerrit de Blanken sr. (1894-1961) was in 1941 een schuilplaats voor medewerkers van het allereerste Leidse illegale blad Ik Zal Handhaven onder wie Jan de Blanken (1920). Het blad werd bij De Blanken gestencild. Nadat eerst Sjoerd Nauta op 7 augustus 1941 was gearresteerd werden op 14 november ook Hans van Walsem en Lou de Klerck opgepakt en wel door de Leidse inspecteur van politie U.K.L.E. Hoffmann. Twee dagen later bracht Hoffmann ook Jan de Blanken naar het politiebureau aan de Zonneveldstraat. Van Walsem en De Blanken werden de volgende dag overgebracht naar de Sipo/SD in Den Haag. Jan de Blanken kwam weer op vrije voeten. De Klerck werd op de 22e “heengezonden”, maar zou kort daarop opnieuw worden gearresteerd.

Nadat de meeste medewerkers van Ik Zal Handhaven waren opgepakt vond Jan de Blanken Jan Geijsman bereid de opengevallen plaatsen in te nemen. Eind 1943 ging het blad op in het nieuw opgerichte illegale blad Kroniek van de Week.

Atie de Blanken (1923) was in 1944-1945 een belangrijk organisator van de Voedselorganisatie Leiden (VOL). Deze illegale organisatie regelde levensmiddelen en noodzakelijke artikelen voor de illegaliteit en voor bijzondere categorieën onderduikers.

Mw. Johanna de Blanken-van Loef was een zuster van Susanna Jonk-van Loef. Jan Geijsman was zowel betrokken bij het blad Ik Zal Handhaven als bij de hulp aan de bij Jonk-van Loef ondergedoken Joden.

Tekst aangepast op 25-09-2020.